«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΤΒ2 Bayraktar που άρχισε να χρησιμοποιεί η Τουρκία άλλαξαν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και η Αθήνα χτύπησε την πόρτα του Ισραήλ για να αγοράσει το νέο μοντέλο μη επανδρωμένων Heron», γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, με τίτλο ‘Άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού’, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν τους κανόνες στο Αιγαίο με την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα’. Δοκιμάζει όλα της τα νέα όπλα ανάμεσα στα οποία και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΤΒ2 Bayraktar, που θα εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία και θα χρησιμοποιούνται κυρίως στο Αιγαίο.
«Η Αθήνα αισθάνθηκε στενό μαρκάρισμα από την Τουρκία με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων στην άσκηση. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σενάρια πολέμου κατά την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζει νέες στρατηγικές αμυντικής τακτικής. Τα μη επανδρωμένα της Τουρκίας δημιούργησαν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και θα αλλάξουν ριζικά την αντίληψη των αερομαχιών στο Αιγαίο», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη ‘Γενί Σαφάκ’, η Ελλάδα εδώ και αρκετό διάστημα έχει αρχίσει και χρησιμοποιεί πάνω από το Αιγαίο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να μειώσει το μεγάλο κόστος που έχει η απογείωση ενός F-16. Επομένως, η Τουρκία ξεκινά κι εκείνη με τη σειρά της να στέλνει στο Αιγαίο τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει, τα ΑΝΚΑ και τα ΤΒ2 Bayraktar. Προς το παρόν, η πολεμική αεροπορία στέλνει τα ΑΝΚΑ στο Αιγαίο, ενώ τα ΤΒ2 Bayraktar μόλις πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησαν την πρώτη τους πτήση, αλλά μετά την άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα, όπου θα δοκιμαστούν, θα ενταχθούν πλέον κι αυτά στα μέσα που θα χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στο Αιγαίο και παντού.
Η χρήση των νέων πιο σύγχρονων drones της Τουρκίας, ωστόσο, ανεβάζει το επίπεδο ισχύος της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά ΤΒ2 θεωρούνται ακόμη πιο εξελιγμένα των ισραηλινών HERON και μπορούν να εκτοξεύσουν ακόμη και πυραύλους για να καταστρέψουν ένα άλλο αεροσκάφος στον αέρα.
Ως εκ τούτου, η εφημερίδα συνάγει, χωρίς ωστόσο να παραθέτει ρεπορτάζ και συγκεκριμένα στοιχεία, ότι «η Αθήνα, η οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 10 ισραηλινά HERON, πολλά εκ των οποίων μισθώνει, χτύπησε την πόρτα του Ισραήλ για την αγορά νέου μοντέλου HERON για να αντιμετωπίσει τη νέα ισχύ της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Κι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που, «τα μάτια της γείτονος είναι στραμμένα σε αυτή την άσκηση και βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας στην Ελλάδα», σύμφωνα με την εφημερίδα. Το Γενικό Επιτελείο της Ελλάδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, παρακολουθεί με προσοχή τα νέα οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ειδικότερα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.