Οι κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν αυτό το διάστημα από Ιεραρχία και κυβέρνηση θα σφραγιστούν στην ιστορία της Εκκλησίας ως αποφάσεις και αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου.
Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η εποχή, είναι αρκετά δύσκολη όχι μόνο για την ιστορική διαδρομή του Μακαριωτάτου αλλά και για την ιστορία αυτής της Ιεραρχίας, που επί των ημερών της επιχειρούνται ιστορικές αλλαγές σε θρησκευτικά θέματα γενικότερα αλλά και ειδικότερα, σε θέματα που αφορούν τα πιστεύω των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Αφορούν ακόμη τις ανοχές των αλλαγών σε καίρια θέματα, όπως είναι οι αλλαγές των βιβλίων στα σχολεία για τα οποία αρκετά πολέμησε η Ιεραρχία αλλά και για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της εκκλησίας και των λειτουργών της αν λάβουμε υπόψη μας και την επιχειρούμενη αλλαγή στο μισθολογικό του κλήρου και αμέσως μετά ,τα όσα δε γνωρίζουμε ακόμη και για την εκκλησιαστικλή περιουσία.
Είναι στιγμές που ο οποιοσδήποτε ηγέτης θα ένιωθε βαριά ευθύνη για τις συζητήσεις και τις συμφωνίες και την επιμονή ακόμη που θα έδειχνε σε θέματα δύσκολα απέναντι στην κυβέρνηση. Πόσο μάλλον ένα εκκλησιαστικός ηγέτης που στα χέρια του έχει χιλιάδες κληρικών και τις οικογένειές τους, διαφορετικές απόψεις ακόμη και απο την Ιεραρχία σε θέματα φλέγοντα που όμως η οποιαδήποτε νέα μορφή τους και αλλαγή δεδομένων θα χρεωθεί στην ηγεσία, κάτι το οποίο θα απασχολεί σίγουρα και την ίδια.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα μπορούσε να πει κανείς έκανε αυτό που θα έκανε ένας σωστά σκεπτόμενος ηγέτης.
Θα συζήτησε με την κυβέρνηση και μάλιστα με την κεφαλή της και αυτό δεν είναι μεμπτό αφού και μόνο διπλωματικά κινούμενος, κάθεσαι σε ένα τραπέζι με την άλλη πλευρά και για λόγους στρατηγικής.
Έδωσε το περιθώριο να δημιουργηθεί η επιτροπή διαλόγου για τα σοβαρά εκκλησιαστικά θέματα ώστε να υπάρχει και τεχνοκρατική και νομική άποψη επί των θεμάτων. Ακολούθησε την οδό της συζήτησης και στην ΔΙΣ και στην Ιεραρχία, δίνοντας το περιθώριο και σε αυτές τις συνεδριάσεις να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Το αποτέλεσμα των συναντήσεων της κυβέρνησης με την επιτροπή διαλόγου μπορεί να έφτασε σε τέλμα ,όμως σίγουρα τα όσα αποκομίστηκαν, μεταφέρθηκαν στην ΔΙΣ και μετά θα έρθουν στο τραπέζι της Ιεραρχίας για να αποφασίσει.
Εκεί θα είναι η πιο σημαντική στιγμή για την ιστορία της Ιεραρχίας.
Τι θα αποφασίσουν, με ποιο γνώμονα και κατά πόσον θα αναλογιστούν και την υστεροφημία της εκκλησιαστικής ηγεσίας.
Την ίδια ώρα που αυτά τα σοβαρά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι ο Αρχιεπίσκοπος έχει να αντιμετωπίσει και τις χηρεύουσες θέσεις στις Μητροπόλεις , Γλυφάδας και Σιατίστης αλλά και το κενό που έχει δημιουργηθεί στη Μητρόπολη Περιστερίου από τη χρόνια ασθένεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ Χρυσοστόμου.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο 23/2/2019 κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην κατοικία του Μητροπολίτη Περιστερίου, υπήρξε συζήτηση για την παραίτηση αυτή και πάντα σύμφωνα με το εκκλησιαστικό περιβάλλον η παραίτηση αυτή δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο κάτι που επίσημα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.