Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε.Ράμα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή προχώρησε σε μια δήλωση που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» δήλωσε ο Ράμα
Έτσι από το πουθενά έβαλε την Ελλάδα στην λίστα των χωρών που έχουν ζητήματα συνόρων σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσόβου, αποκαλώντας το «μέρος» της Αλβανίας.
«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Ο Έντι Ράμα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα.
«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ράμα, εννοώντας πως η ένωση δεν θα ειναι μόνο πολιτιστική ή γλωσσική, αλλά ουσιαστικά πολιτική.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προκύψει πολλές «περίεργες» αναφορές για ζήτημα συνόρων στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Ο πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς κατηγόρησε τις ΕΔ ότι «δεν συναινούν» στο ζήτημα της διευθέτησης των συνόρων με την Αλβανία αλλά και με «άλλες χώρες» μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
Τότε ανέφερε ότι ο Ελληνικός Στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, απορώντας γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ο πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίζουν το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, των Παρισίων, οι οποίοι ανατρέχουν σε πρωτόκολλα του 1914, όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, το οποίο -σύμφωνα με τοκ κ. Κοτζία- δεν είναι νομικώς ζωντανά.
Εν συνεχεία, ο κ Κοτζιάς κατηγόρησε τον Στρατό ότι δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευθετηθούν τα θέματα των συνόρων της Ελλάδας με τρίτες χώρες.
Όταν ερωτήθηκε, αν την ευθύνη για αυτό έχει η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρώην Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα το εξετάσει η Βουλή.
Εδώ αξίζει να πούμε κάποια πράγματα για το πως οριοθετήθηκαν στο παρελθόν τα ελληνοαλβανικά σύνορα
Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο μια δήλωση περί «διευθέτησης συνόρων με την Αλβανία» του Α.Τσίπρα και αφορούσε το ζήτημα της συντήρησης των πυραμίδων στα σύνορα με γείτονα χώρα.
Αυτές οι πυραμίδες είναι που ορίζουν τα σύνορα
Το θέμα είναι ότι η μετακίνηση των πυραμίδων αυτών προκαλεί αλλαγή συνόρων. Να θυμίσουμε ότι παλιά στα χωριά τα χωράφια οριζόντουσαν με πασαλάκια.
Είναι επίσης γνωστό ότι τη νύχτα αυτά τα πασαλάκια έτρωγαν σουτ... και μετακινούνταν κάποια μέτρα ώστε ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες να κερδίσει σε τετραγωνικά μέτρα καθώς τότε δεν υπήρχε το κτηματολόγιο ενώ μετά από την πάροδο αρκετών ετών με το δικαίωμα της χρησικτησίας, εάν δεν υπήρχε αντίδραση κάποιος μπορούσε να σφετερισθεί νόμιμα την περιουσία κάποιου άλλου.
Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνονταν από την αντίθετη πλευρά.
Οι συμφωνίες μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.
Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος έως δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».
Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.
Εν συνεχεία κατά την διάρκεια της συνέντευξης του ο πρώην ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην Εθνοφρουρά.
Δήλωσε πως ο ρόλος της Εθνοφρουράς στη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου.
Ενώ, αναρωτήθηκε επίσης για το ποιος ελέγχει τις δυνάμεις αυτές, αν υφίστανται δηλαδή δημοκρατικό έλεγχο ή απλά ελέγχονται από κάποιον στρατιωτικό!
«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας» τότε θα γίνει αλλαγή συνόρων όπως δήλωσε σε ομιλία του σε think-tank τον Ιούλιο, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων!
Μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια και μίλησε και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων (τι άλλο μας περιμένει)
«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» είπε ο Γιοχάνες Χαν!
Δηλαδή ο Ευρωπαίος επίτροπος προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις Κοτζιά-Τσίπρα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα ολοκληρωθούν, θα υπάρξει αλλαγή συνόρων!
Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» εκφράζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.
«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει:
«Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».
Αυτά τα είπε ο Ε.Ράμα τον Ιούλιο του 2018 και τώρα επανέρχεται λίγες ημέρες μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Όλα «μια χαρά» δηλαδή, όλοι θέλουν κάτι από την Ελλάδα μέχρι τον... Δομοκό, αν όχι την Λειβαδιά.