13/02/2019 - 08:20
Συγκλονίζει το σημερινό πρωτοσέλιδο της Washington Post το οποίο φέρει ως τίτλο: Οι χριστιανοί του Ιράκ φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εξαιτίας των Σιιτών Μουσουλμάνων. Το δημοσίευμα ξεκινά αναφέροντας πως στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπαρτέλα του Ιράκ δεσπόζει ένας μεγάλος Σταυρός.
Ο Σταυρός είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σύμβολα μιας πόλης που ανέκαθεν είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό.
Πριν από τριάντα χρόνια, ο πληθυσμός της Μπαρτέλα ήταν μόνο χριστιανοί. Οι δημογραφικές αλλαγές χώρισαν το μέρος και παρέμειναν ουσιαστικά δυο θρησκευτικές ομάδες, οι Χριστιανοί και οι Σιίτες
Με την έλευση του Ισλαμικού Κράτους, μεγάλο μέρος των κατοίκων άφησαν την πόλη.
Μόλις η Μπαρτέλα απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος λιγότεροι από το 1/3 από τις 3800 οικογένειες χριστιανών επέστρεψαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η Washington Post, οι χριστιανοί φοβούνται τη Σαμπάκ, τους Σιίτες στρατιωτικούς που τώρα πλέον ελέγχουν την περιοχή.
Μαρτυρίες Ιερέων κάνουν λόγο για βίαιη εκδίωξη χριστιανών από την πόλη για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, πυροβολισμούς σε Εκκλησία, ακόμη και βίαιη μεταχείριση και ληστεία παιδιών.
Χριστιανή μητέρα καταθέτει πως της είχαν επιτεθεί άγνωστοι ένα μεσημέρι σε αγορά, κατήγγειλε το περιστατικό, όμως οι αρχές δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον να διελευκάνουν την υπόθεση.
Η Χριστιανική κοινότητα στο Ιράκ έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας επιθέσεων από εξτρεμιστές του Ισλάμ (Αλ Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος).
Πριν την εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ ζούσαν ένα εκατομμύριο Χριστιανοί το 2003 ενώ σήμερα μονά μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Οι περισσότεροι χριστιανοί βρήκαν καταφύγιο στο ανεξάρτητο κρατίδιο του Κουρδιστάν για να προστατευθούν.
Οι χριστιανικές συνοικίες της πόλης μοιάζουν ερημωμένες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προάστια.
Όλοι καταμαρτυρούν πως οι χριστιανοί είναι πλέον ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνικής αλυσίδας στο Ιράκ.