Για φόβους στην Ελλάδα μιας κατασκευασμένης από την Τουρκία κρίσης στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου στη γειτονική χώρα κάνει λόγο η γερμανική έκδοση της Huffington Post.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κίνδυνος για το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν μετά από 15 χρόνια στην εξουσία να χάσει στις 31 Μαρτίου τον έλεγχο ορισμένων σημαντικών μεγαλουπόλεων είναι μεγάλος λόγω της ανησυχίας των Τούρκων πολιτών για την πορεία της οικονομίας της χώρας τους.
- «Ακόμη κι αν η εξουσία του προέδρου δείχνει σίγουρη και ο Ερντογάν διαθέτει διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, μια ισχνή επίδοση του AKP θα ήταν αξιοσημείωτο σημάδι, αφού θα έδειχνε πώς μπορεί να βλάψει έναν πολιτικό που θεωρείτο επί μακρόν στο απυρόβλητο η απογοήτευση για την οικονομία.»
Στο άρθρο επισημαίνεται η δυσθυμία που έχουν προκαλέσει στο κυβερνών κόμμα στην Τουρκία τελευταίες, εσωτερικές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν σύμφωνα με όσα είπαν δύο πηγές από το AKP στο Reuters, μείωση στο 32-35% της υποστήριξης προς το κόμμα, από 43% στις δημοτικές εκλογές του 2014, με αποτέλεσμα η παράταξη του Ερντογάν να κινδυνεύει να χάσει την Άγκυρα και να δίνει σκληρή μάχη για την Κωνσταντινούπολη.
- «Ο Ερντογάν», σημειώνει το άρθρο, «έχει προσπαθήσει πολλές φορές να εκμεταλλευτεί διεθνείς συγκρούσεις για να συσπειρώσει πίσω του τους Τούρκους πολίτες. Το 2015 σημείωσε για πρώτη φορά ο Ερντογάν μεγάλη επιτυχία μ’ αυτή την τακτική, όταν μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας του AKP αναζωπύρωσε τον πόλεμο με τους Κούρδους και ανέκτησε σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές. Αλλά και με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση του 2017 σκηνοθέτησε ο πρόεδρος μια φραστική μάχη με το εξωτερικό -κυρίως με τη Γερμανία- εξασφαλίζοντας μια ισχνή πλειοψηφία για το προεδρικό του σύστημα.»
Και αφού υπενθυμίζει το χρονικό της ελληνοτουρκικής κόντρας που λίγο έλειψε να οδηγήσει πριν από μερικά χρόνια σε πόλεμο και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, αναφέρεται και στην αμφισβήτηση από τον Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης και τις συχνές στρατιωτικές προκλήσεις της Άγκυρας.
Οι δύο βασικοί λόγοι ανησυχίας στην Αθήνα
Και παραθέτει τους δύο βασικούς λόγους ανησυχίας στην Αθήνα, όπως τους σημείωσε πρόσφατα η «Καθημερινή»: Την προσπάθεια του Ερντογάν να κρατά ανοικτή την ένταση με την Ελλάδα -εξ ου και η σύλληψη πέρυσι των δύο Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο- και την επιθυμία του να εμφανίζεται πάντα ως νικητής.
- Όπως υπογραμμίζει το άρθρο η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα: οικονομικά, εκείνα που προκαλεί η επιχείρηση κατά των Κούρδων, αλλά και αναφορικά με τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα -κίνδυνος για το πρεστίζ του Ερντογάν, διέξοδο στον οποίο θα προσέφερε μια κρίση με την Ελλάδα.
Και καταλήγει: «Τα περασμένα χρόνια ειδικοί προειδοποίησαν συχνά για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας πόλεμος. Η ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, Γιαπράκ Γκιουρσόι, έγραψε πέρυσι [στο Foreign Policy Centre]:
“Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η πιθανότητα διαρκών μικρών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ελληνικά νησιά ή γύρω απ’ αυτά. Τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρράξεις με θύματα στρατιωτικούς και πολίτες και από τις δύο πλευρές. Ένα τέτοιο ‘ατύχημα’ θα μπορούσε πάλι να οδηγήσει σε πραγματικές μάχες αν οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές του Αιγίου δεν κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να κατεβάσουν τους τόνους τόσο διπλωματικά όσο και δημοσίως».