Δύο μεγάλα «πηγάδια» ανακαλύφθηκαν στα σπήλαια Σκόκγιαν (Skocjan), στη νοτιοδυτική Σλοβενία, που έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Είναι μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι σπηλαιολόγοι, θα επιτρέψει την καλύτερη μελέτη του ποταμού Ρέκα, που ρέει μέσα από τα σπήλαια.
Τα πηγάδια, που έχουν ύψος και πλάτος μεταξύ 30 και 50 μέτρων, ανακαλύφθηκαν από τους σπηλαιολόγους Λούκα Μπίσακ, Άλμπερτ Λίτσαν και Γιάκα Γιάκοφτσιτς, μετά από ενάμιση χρόνο εξερεύνησης, τονίζεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου STA.
Το μήκος των σπηλαίων Σκόκγιαν - όπου εξαιτίας του ιδιαίτερου μικροκλίματος έχει αναπτυχθεί ένα μοναδικό οικοσύστημα - που έχει εξερευνηθεί είναι 6.200 μέτρα. Το μεγάλο μέγεθος του υπόγειου φαραγγιού μέσα στο οποίο ρέει ο ποταμός Ρέκα, χαρακτηρίζει τα σπήλαια Σκόκγιαν. Σε ορισμένα σημεία απ' όπου ο ποταμός «διατρέχει» το υπόγειο φαράγγι, σχηματίζονται μεγάλοι θάλαμοι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα νέα πηγάδια βρέθηκαν στην οροφή του θαλάμου του Μαρτέλ, του μεγαλύτερου θαλάμου στο σπήλαιο χωρητικότητας 2,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και βρίσκονται εβδομήντα έως ογδόντα μέτρα πάνω από το βυθό του ποταμού Ρέκα, ο οποίος εισέρχεται στο σύστημα του σπηλαίου κοντά στο χωριό Σκόκγιαν, ρέει υπόγεια για 34 χιλιόμετρα και επανεμφανίζεται κοντά στο Μονφαλκόνε στην Ιταλία.
Αν και το φαράγγι που κυλάει το ποτάμι είναι μεγάλο, στο τέλος στενεύει σημαντικά στον θάλαμο Μαρτέλ και με τις ισχυρές βροχοπτώσεις συσσωρεύεται τεράστιος όγκος νερού στα σπήλαια, προκαλώντας πλημμύρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανακάλυψη των πηγαδιών είναι σημαντική, επισημαίνουν οι σπηλαιολόγοι, καθώς θα επιτρέψει στους ειδικούς να μελετήσουν τον ποταμό κατά τη διάρκεια της μεγάλης εισροής υδάτων και να ανακαλύψουν περισσότερα για το υδάτινο ρεύμα που βυθίζεται στα βάθη του σπηλαίου.