Back to top

Οι Τσάμηδες ζητούν απελευθέρωση εδαφών και απειλούν να εισβάλουν στη Θεσπρωτία

17/01/2019 - 07:45

Οι Τσάμηδες στην Αλβανία αποτελούν τους σταθερούς υπονομευτές των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Στις πιο ακραίες ομάδες τους απειλούν μέχρι και με τη συγκρότηση ένοπλων τμημάτων που θα εισβάλουν στην Ελλάδα!

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ένστολων ακροδεξιών Τσάμηδων, που φέρουν το έμβλημα του «UÇÇ», δηλαδή του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς»- [Ushtria Çlirimtare e Çamërisë] να κάθονται σε έναν τυπικό αλβανικό οντά (odë).

Φαίνεται ότι το θέμα των Τσάμηδων κάνει πάλι την εμφάνισή του, όπως είχε ανακοινωθεί από τον φερόμενο αρχηγό αυτής της οργάνωσης που έχει έδρα την Ολλανδία, τον Φεστίμ Λατό.

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα που αναδημοσίευσε το Βαλκανικό Περισκόπιο, «είναι ακόμη άγνωστο εάν οι ενώσεις των τσάμηδων (στην Αλβανία) υποστηρίζουν αυτήν την ομάδα ή η ομάδα είναι ένα σενάριο από άλλα κράτη».

Τσάμηδες ισχυρίζονται ότι έφτιαξαν στρατό για να εισβάλουν στην Ελλάδα

Οι Αλβανοί της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», με αρχηγό τον αμφιλεγόμενο Φεστίμ Λατό, πρόσωπο που οι άλλοι τσάμηδες -όπως εκείνοι του κόμματος του PDIU στην Αλβανία- αποκαλούν τον ίδιο και τους οπαδούς του «μαϊμού-τσάμηδες», προέβησαν στις αρχές του 2018 σε πολεμική απειλή κατά της Ελλάδας στη σελίδα τους στο Facebook.

Διαχειριστής της εν λόγω σελίδας έγραψε ένα σχόλιο όπου αναφερόταν σε «φόβο της Ελλάδας» από «επιθέσεις των τσάμηδων από τον Βορρά».

Στο ίδιο σχόλιο παρέθετε δήλωση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που δεν τον κατονόμαζε, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αυτό που έγινε στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, θα μπορούσε να γίνει και στη βόρεια Ελλάδα από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ««Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» – (Ushtria Çlirimtare e Çamërisë ή με τα αρχικά «UÇÇ»).

Ο διαχειριστής της ίδιας «τσάμικης» σελίδας στο Facebook έγραψε ακόμα ότι «ως υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» σας ενημερώνω ότι αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός δεν είναι είδηση αλλά μια δομή του υπουργείου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς και δημιουργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης της Τσαμουριάς και την έγκριση από το κοινοβούλιο…».

Πανηγύρισαν όταν παραιτήθηκε ο Κοτζιάς

Οι τουρκόφιλοι Αλβανοτσάμηδες πανηγύρισαν όταν παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. Είχαν βγάλει και ανακοίνωση, στην οποία επιτέθηκαν κατά του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, επειδή έγραψε ανάρτηση στο Twitter για την καλή του συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά.

Η αλβανική εφημερίδα Πανόραμα και η ιστοσελίδα shqiptarja.com, δημοσίευσαν την αντίδραση του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων PDIU, εναντίον του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι για την ανάρτησή του αφιερωμένη στον κ. Κοτζιά.

Η ανακοίνωση του αλβανοτσάμικου κόμματος PDIU αναφέρει:

«Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε, λέει, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος Κοτζιά που παραιτήθηκε.

»Για ποιο πράγμα τον ευχαριστεί ο Μπουσάτι, τον ομόλογο του ούζου και του χορού του Ζορμπά;

»Τον ευχαριστεί για τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών που ήρθαν ως κατακτητές στην Αλβανία, τη στιγμή που οι Τσάμηδες δεν έχουν και σήμερα ακόμα, τάφους;

»Τον ευχαριστεί για την επαίσχυντη Συμφωνία για τα τοπωνύμια, τον ευχαριστεί για τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες για την οποία ο Κοτζιάς δήλωνε ότι η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια;

»Τον ευχαριστεί που η Ελλάδα διατηρεί ακόμα το νόμο του εμπολέμου με την Αλβανία, ευχαριστεί τον υπουργό μιας χώρας, με την οποία η Αλβανία είναι επίσημα σε πόλεμο;

»Τον ευχαριστεί για τις δηλώσεις του περί ανυπαρξίας του “τσάμικου” και για συνεργασία των Τσάμηδων με τους ναζί;

»Να ξέρετε όμως, κ. Μπουσάτι, ότι η “τσαμουριά” θα σας παγώσει το χαμόγελο στα χείλη, έτσι όπως του κ. Κοτζιά», καταλήγει η ανακοίνωση του αλβανοτσάμικου κόμματος, το οποίο στο παρελθόν έχει χρηματοδοτηθεί από την Τουρκία.

Τι είναι το «τσάμικο»

Μετά την ιταλική κατοχή της Αλβανίας το 1939, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες που ζούσαν στη Θεσπρωτία χρησιμοποιήθηκαν ως όργανο προπαγάνδας από τους Ιταλούς για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), η πλειοψηφία συντάχθηκε με τις δυνάμεις του Άξονα με αλυτρωτικούς σκοπούς, για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ως απόρροια των ακροτήτων που διαπράχθηκαν από Τσάμηδες εκείνο το διάστημα (1941-1943) σε συνεργασία με τις κατοχικές Αρχές, ο τοπικός χριστιανικός πληθυσμός είτε μεταναστεύει, είτε αντιστέκεται με τη δημιουργία μικρών αντιστασιακών ομάδων, ή εντάσσεται στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.

Προς το τέλος του πολέμου ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πρώην δοσίλογων Τσάμηδων εντάσσεται στον ΕΛΑΣ.

Στις 17-18 Αυγούστου του 1944 διεξήχθη η μάχη της Μενίνας που ήταν η σημαντικότερη που δόθηκε από τις αντιστασιακές δυνάμεις κατά των Γερμανών κατακτητών στην Ήπειρο.

Εκεί οι ενωμένες δυνάμεις του ΕΔΕΣ νίκησαν τους Γερμανούς.

Ανάμεσα στα θύματα καταμετρούνται και 86 νεκροί και αρκετοί αιχμάλωτοι ανάμεσα στους οποίους και 9 Τσάμηδες.

Μετά το τέλος του πολέμου, ολόκληρος ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων διέφυγε στην Αλβανία, λόγω της δοσιλογικής δραστηριότητας με αμφότερες τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές Αρχές.

Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία και μικρότερος αριθμός στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σταλινικού τύπου καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας τους παραχώρησε σπίτια με σκοπό να διασπάσει τη συμπαγή παρουσία σε περιοχές που διαβιούσαν ελληνικοί πληθυσμοί (Βόρεια Ήπειρος).

Παράλληλα, περίπου 8.000 Έλληνες που ζούσαν στην Αλβανία, υπό καθεστώς πιέσεων, διέφυγαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο (1945-1946).

Στην Ελλάδα, από τους περίπου 20.000 Τσάμηδες που υπήρχαν προπολεμικά στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με την απογραφή του 1951 είχαν παραμείνει μόνο 127.

Στις 23 Μαΐου 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην ομαδικά 1.930 Τσάμηδες, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο του επαναπατρισμού τους.

Για την Ελλάδα δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα…