Ο Bülent Şık ήταν μεταξύ των επιστημόνων / ερευνητών που αποκάλυψε τον Απρίλιο του 2018 στην εφημερίδα Cumhuriyet τα ευρήματα της έρευνας που είχε παραγγείλει το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας. Η έρευνα είχε διεξαχθεί από το 2011 ως το 2015. Πλέον, κινδυνεύει με 12 χρόνια φυλάκιση, γράφει το Turkish Minute.
Η έρευνα αφορούσε τα επίπεδα περιβαλλοντικής μόλυνσης στο νερό και στις τροφές στηνΑνατολική Θράκη στη Ραιδεστό (Tekirdag), στις Σαράντα Εκκλησιές (Kirklareli) και την Αδριανούπολη (Edirne), επίσης στην επαρχία Κοτζάελι της Νικομήδειας (Kocaeli - Izmit) και στην Αττάλεια (Antalya) στη νότια Μικρά Ασία. Η έρευνα ζητήθηκε εξαιτίας των υψηλών ποσοστών θανάτου από καρκίνο. Ο πληθυσμός των περιοχών αυτών φτάνει τα 8 εκατομμύρια.
Η έρευνα έδειξε την ύπαρξη υψηλών επιπέδων τοξικών ουσιών από φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες σε τρόφιμα, υδροταμιευτήρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, στο πόσιμο νερό ανιχνεύτηκε μόλυβδος, αλουμίνιο, χρώμιο και αρσενικό, σε επίπεδα που να το καθιστούν μη πόσιμο.
Στην Ανατολική Θράκη, στις περιοχές της Ραιδεστού, των Σαράντα Εκκλησιών και της Αδριανούπολης, 1 στους 5 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο, ενώ στη Νικομήδεια η αναλογία είναι 1 στους 3.
Για την διεξαγωγή της έρευνας, το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας είχε υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας με το Πανεπιστήμιο Akdeniz που απαγόρευε την δημοσιοποίηση των ευρημάτων, χωρίς την έγκριση των Αρχών.
Ο Bülent Şık απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο επειδή υπέγραψε ψήφισμα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος. Όμως, συνέχισε να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα της έρευνας. Όταν διαπίστωσε πως δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και δεν έγινε τίποτα για την προστασία του πληθυσμού, τότε προέβη στις αποκαλύψεις και πλέον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως 12 έτη για αποκάλυψη πληροφοριών και πρόκληση αναταραχής στον πληθυσμό.
Η αποκάλυψη πως σε περιοχές της Ανατολικής Θράκης τα επίπεδα μόλυνσης στις τροφές και το νερό είναι υψηλότατα και επικίνδυνα για τον πληθυσμό, εγείρουν συναγερμό και ερωτήματα για τους κατοίκους της Ελλάδας.
Ο ποταμός Έβρος δέχεται μεγάλες ποσότητες υδάτων από την Ανατολική Θράκη που υπάρχει μόλυνση. Πόσο σημαντική και επικίνδυνη είναι αυτή και πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα;
Πόσο κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας της Ελλάδας (νομός Έβρου) από τη μόλυνση στη Τουρκία;
Πόσο κινδυνεύουν οι κάτοικοι του Έβρου από την μόλυνση στην Ανατολική Θράκη;
Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος θα πρέπει να διεξάγει άμεσα έρευνες για το θέμα, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ζητήσει διευκρινήσεις από την Τουρκία.