Mια «λύση» σύνθετης ονομασίας ώστε το βαλκανικό κράτος να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ζητάνε οι ΗΠΑ επιτακτικά.
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης υποβαθμίστηκε ουσιαστικά από την ελληνική κυβέρνηση αφού το υπουργεί εξωτερικών φαίνεται ότι συνεχίζει να θέλει να τελειώνει το θέμα του ονόματος. Οι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που διαδήλωσαν ήταν γι αυτούς φαντάσματα από ότι φάνηκε στην πορεία.
Ο υπουργός εξωτερικών κ Κοτζιάς ήταν το πρώτο επίσημο όργανο που ιοπέδωσε το πάθος των 700.000 Ελλήνων αφού δήλωσε: «Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου, άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι. Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας. Στις 24 Ιανουαρίου που θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας θα γίνουν συζητήσεις, οι οποίες «θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε». Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός θα φανεί πια ξεκάθαρα τις προθέσεις υπάρχουν και από τις δυο πλευρές.
Το μεγάλο πάντως αγκάθι των συνομιλιών όπως έχουμε ξαναγράψει είναι ο συνεργάτης και δημιούργημα του πρ πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι λοιπόν που κουβαλά τις αλυτρωτικές συνήθειες του Γκρούεφσκι παίζει ένα αρκετά επικίνδυνο παιχνίδι που σίγουρα είναι πολύ ριψοκίνδυνο. Θυμίζουμε ότι η πεποίθησή του ότι, ότι οι Σλάβοι, υπήρχαν στα Βαλκάνια χιλιετίες πριν την Γέννηση του Χριστού είναι κάτι που έχει δηλώσει και διατυμπανίζει.
Ο Μάθιου Νίμιτς άλλωστε ο οποίος είναι ξεκάθαρα με την πλευρά των Σκοπιανών θα έρθει στην Αθήνα μετά το Νταβός αφού πρώτα περάσει από τα Σκόπια,για να κάνει σοβαρές συζητήσεις όπως λέει ο ίδιος με τις δυο κυβερνήσεις. Ο ίδιος μάλιστα είναι αυτός που θέλει να κλείσει το θέμα με τον όρο Μακεδονία.
Οι πιέσεις των ΗΠΑ βεβαίως πιέζουν προς κάθε και θεωρούν όπως δηλώνουν «πως είναι ιδανική περίοδος για διάλογο προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα»