Back to top

Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και η Συμφωνία των Πρεσπών

13/12/2018 - 18:54

Η διαδικασία των τεσσάρων τροπολογιών του συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ολοκληρώθηκε. Οι τροπολογίες αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης και κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την τελική ψήφισή τους από την Ολομέλεια. Προχώρησαν παρά το ότι –όπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι της Ελλάδας– είναι προσχηματικές και αντιβαίνουν στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι η τροπολογία για το όνομα της χώρας διατηρεί την ονομασία «Μακεδονία» και δεν αντικαθίσταται με το «Βόρεια Μακεδονία» στο άρθρο 36 του Συντάγματος, επικαλούμενη ιστορικούς λόγους. Αυτό όμως αντίκειται στο άρθρο 1§12 της Συμφωνίας των Πρεσπών που καλεί για αλλαγή όλων των άρθρων του συντάγματος της γείτονος. Ταυτόχρονα, αντικαθίσταται η μέριμνα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «Μακεδόνων που ζουν στις γειτονικές χώρες» με αυτά των «Μακεδόνων που ζουν στο εξωτερικό», δίχως έτσι να αλλάζει το νόημα του συντάγματος και δίχως να αντιμετωπίζεται οριστικά ο αλυτρωτισμός.

Προβληματικό είναι και το ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά τη σχετική κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα και όχι πριν, όπως προβλέπει το άρθρο 1§4/ε της Συμφωνίας.


Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του pontos-news.gr, η κυβέρνηση διαβλέπει εκλογική διέξοδο στις προσχηματικές τροπολογίες των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα εκφράσει την ανοιχτή αντίθεσή της με τις ανεπαρκείς συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της γείτονος, καταγγέλλοντας δημόσια τη Συμφωνία, δίχως όμως να την ακυρώσει.

Κατά το νέο αφήγημα, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι διατήρησε σιωπηλή στάση καθώς εξελίσσονταν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα εσωτερικά της.

Με το πέρας όμως των διαδικασιών, θα επιχειρήσει να περάσει το προφίλ της νομιμότητας και της υπευθυνότητας και να καταγγείλει τη διαδικασία καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να επανέλθει με νέες τροπολογίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρουν πηγές από το ΥΠΕΞ, στην περίπτωση που τη στιγμή εκείνη το επιτρέψουν και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει από τη μια τις «γιορτινές» βροχές παροχών προς τους πολίτες, και από την άλλη τη σκληρή στάση που θα φαίνεται ότι κρατάει απέναντι στις τροπολογίες των Σκοπίων, και θα προχωρήσει σε εκλογές μετά τον Ιανουάριο, δίχως να έχει φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή.


(Φωτ.: ert.gr)

Με την τακτική αυτήν, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κερδίσει λίγο χρόνο και να οδηγηθεί σε εκλογές δίχως το πολιτικό κόστος της ψήφισης της Συμφωνίας, και καλλιεργώντας την εικόνα της πολιτικής δύναμης που σέβεται τα εσωτερικά των εταίρων της ενώ υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Στην περίπτωση αυτήν, οι πηγές του ΥΠΕΞ προβλέπουν πως θα βρεθεί κάποιος νέος συμβιβασμός για να επιστρέψει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή και να καταλήξει σε επικύρωση.

Οι ΑΝΕΛ και η στάση της ΝΔ
Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν δίνεται και πολιτική διέξοδος στους ΑΝΕΛ, μετά και τις απειλές για παραίτηση του προέδρου τους και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Σε αυτό ακριβώς το κλίμα ο Καμμένος έκανε λόγο και για «απαξίωση της Συνθήκης», μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική» μειονότητα και για διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν το νέο αφήγημα δεν εξασφαλίσει την εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι του ΥΠΕΞ διακρίνουν τροποποίηση της Συμφωνίας από την ΝΔ, με την οποία η γειτονική χώρα δεν θα κερδίζει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, αλλά θα διασφαλίζεται η ονομασία της ως «Βόρεια Μακεδονία», από την οποία μελλοντικά μπορεί σχετικά εύκολα να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει όλα τα παράγωγα εθνικά δικαιώματα (γλώσσα, εθνότητα, κτλ.).

Σταύρος Καλεντερίδης