Ο ποντιακός κεμεντζές, ο καππαδοκικός κεμανές, η θρακική και η κρητική λύρα «συναπαντήθηκαν» στο 1ο Φεστιβάλ Λύρας και Εγχόρδων που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Αρμονία» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» και της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, πολιούχων του Κιλκίς.
Την ημέρα του Φεστιβάλ στο φουαγέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση λυρών και άλλων έγχορδων οργάνων.
Δεκαπέντε λυράρηδες έβαλαν όλη τους την τέχνη και με τις δοξαριές τους έδωσαν το πρόσταγμα για να ζωηρέψουν το χορό τα συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η απονομή τιμητικής πλακέτας από το Δήμο Κιλκίς στον Παναγιώτη Ασλανίδη, που θεωρείται ο εν ζωή πατριάρχης της ποντιακής λύρας και είναι φημισμένος για τις κοφτές δοξαριές του.
Την εκδήλωση διάνθισαν με λόγο για τις λύρες και τα έγχορδα η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» Λένα Σαββίδου και η Παναγιώτα Καλογρίδη από το Σύλλογο Κρητών «Το Αρκάδι».
Πέραν του ψυχαγωγικού μέρους, το 1ο Φεστιβάλ Λύρας και Έγχορδων Οργάνων είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές σχολείων να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το όργανο και τους ήχους που παράγει.
Οι δεκαπέντε οργανοπαίκτες που ύμνησαν με τις λύρες τους τους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες ήταν ο Θεόφιλος Αγγελίδης, ο Παναγιώτης Απατσίδης, ο Φόρης Απατσίδης, ο Γρηγόρης Αμοιρίδης, ο Δημήτρης Δαμιανίδης, ο Γιάννης Κιαγιάς, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Άλεξ Νάκε, ο Χάρης Πιπερίδης, ο Στάθης Πορφυρίδης, ο Ιορδάνης Σαλονικίδης, ο Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, ο Τάσος Σιδηρόπουλος, ο Σήφης Φωτιάδης και ο Κώστας Χαστάς.