Ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή η Ισπανία ζητά να γίνουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας, ώστε να καθίσταται σαφές ότι η μελλοντική σχέση δεν θα αφορά στο Γιβραλτάρ -που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713, και την κυριότητα του οποίου εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη-, αλλά μόνον τη Βρετανία και την Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέπ Μπορέλ, στο κείμενο «υπάρχει ένα άρθρο για το οποίο θέλουμε να βεβαιωθούμε πως θα τύχει σαφούς ερμηνείας και δεν θα ισχύει για το Γιβραλτάρ».
Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στην Ισπανία ότι η όποια συμφωνία με τη Βρετανία δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, εάν δεν έχει προηγηθεί συναίνεση της Μαδρίτης, η τελευταία θέλει αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η ισπανική κυβέρνηση διαθέτει προς το παρόν δυνατότητες παρέμβασης, αφού χωρίς την έγκρισή της δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για το Γιβραλτάρ. Βέβαια, διπλωμάτες άλλων χωρών, όπως και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις επιφυλάξεις της Μαδρίτης, τονίζοντας ότι δεν θα τολμήσει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία λόγω του Γιβραλτάρ, ενώ και κυβερνητικοί κύκλοι στη Μαδρίτη είπαν ότι δεν ετοιμάζονται για ακραίες ενέργειες.
Αλλά δεν αποκλείεται το θέμα να ρίξει βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις, ακόμη κι αν επικυρώσει τη συμφωνία η Ισπανία και το βρετανικό κοινοβούλιο και ακολουθήσει στις 29 Μαρτίου του 2019 ένα συντεταγμένο Brexit.
Kι αυτό γιατί στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και εκεί μπορεί να προκύψουν νέα προβλήματα...