Back to top

Τι προβλέπει η συμφωνία του Brexit για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

16/11/2018 - 21:54

Τρία πρωτόκολλα που αφορούν Κύπρο, Γιβραλτάρ και ιρλανδικά σύνορα περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, όπου αναφορά γίνεται στις βρετανικές βάσεις στη μεγαλόνησο.

Το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit ορίζει ρητά τη διατήρηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το δεύτερο πρωτόκολλο αφορά στην Κύπρο και τις (βρετανικές) κυρίαρχες εθνικές βάσεις στην Κύπρο. Αυτό επιτρέπει τη συνέχεια των υφιστάμενων συμφωνιών εντός και γύρω απ' αυτές τις βάσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας. Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στους 11.000 Κύπριους πολίτες που βρίσκονται σε εδάφη υπό βρετανική κυριαρχία να συνεχίσουν να ζουν όπως κάνουν σήμερα», επισήμανε ο Μπαρνιέ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει συνολικά τρία πρωτόκολλα που αφορούν την Κύπρο, το Γιβραλτάρ και τα ιρλανδικά σύνορα.

Το πρωτόκολλο για το Γιβραλτάρ δημιούργησε «τη βάση για τη διοικητική συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων, όπως τα δικαιώματα των πολιτών, η φορολογία, ο καπνός, το περιβάλλον, η αλιεία, η αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία», σύμφωνα με τον Μπαρνιέ.

Από την εποχή της κυπριακής ανεξαρτησίας, στη μεγαλόνησο υπάρχουν δύο βρετανικές Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλιας. Οι βάσεις αποτελούν βρετανικό έδαφος υπό τη δικαιοδοσία του Λονδίνου.

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο του προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.