Back to top

Σε τι εξυπηρετούν οι επιστολές Τσίπρα Ιερώνυμου για τα Σκόπια;

12/01/2018 - 09:37

Η ανταλλαγή των επιστολών του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου κ Ιερώνυμου και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα, δεν πείθουν. Και δεν πείθουν γιατί για όσους γνωρίζουμε τα επικοινωνιακά κόλπα σε τέτοια μεγάλα θέματα και μάλιστα εθνικά, καταλαβαίνουμε ότι γράφτηκαν για να ετοιμάσουν το συγχωροχάρτι στο έγκλημα που θα συντελεστεί για το όνομα των Σκοπίων.

iellada.gr

Ναι η ΔΙΣ συνεδρίασε, ναι ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε αρχικά ότι είναι αρνητική η εκκλησία στο να ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία. Λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι δεν θα συμμετέχουν σε διαδηλώσεις όμως για το όνομα ( εκ του ασφαλούς η διαφωνία) και μια μέρα μετά στέλνει επιστολή στον Πρωθυπουργό και μάλιστα ανοικτή, για να τονίσει την σοβαρότητα του θέματος και να ζητήσει να προσέξουν το θέμα διότι εκτός από εθνικό είναι και εκκλησιαστικό το ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ως είθισται στον αρχιεπίσκοπο καθησυχάζοντάς τον, ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ότι μπορεί για το τόσο σημαντικό εθνικό θέμα, όπως και για τα υπόλοιπα.

Και αφού διαβάσαμε αυτές τις επιστολές πόσο ήσυχοι πρέπει να κοιμόμαστε.

Τι θα πει θα κάνει η κυβέρνηση ότι μπορεί ; 

Γιατί οι διαρροές που πάντα βοηθούν αποφάσεις αντεθνικές , μιλούν για ήδη ειλημμένη  απόφαση για σύνθετο όνομα που περιέχει τη λέξη Μακεδονία;

Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος μιλούν σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο , τρώνε μαζί  και συζητούν διάφορα θέματα. Ελπίζουμε λοιπόν ότι επειδή αυτές οι επιστολές είναι για τα μάτια του κόσμου να έχουν κάνει μια πιο σοβαρή συζήτηση επί του θέματος και να μην γίνει η εκκλησία αρωγός σε μια εθνική προδοσία.

Οι επιστολές ακολουθούν 

Διαβάστε αρχικά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου και εν συνεχεία την χθεσινή  απάντηση του πρωθυπουργού.

Η επιστολή του κ.Ιερώνυμου:

Προς

τον Εξοχώτατο

Κύριο Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ενταύθα

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά την ανατολή του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου και στο πλαίσιο της πρώτης μας αυτής επικοινωνίας μέσα στο 2018, προαγόμαστε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας για οικογενειακή και προσωπική ευτυχία, αλλά και επιτυχία στο ευθυνοφόρο έργο Σας προς όφελος όλου του ελληνικού λαού.

Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε προς Εσάς, προκειμένου να Σας καταστήσουμε κοινωνό του ευλόγου προβληματισμού μας εντός των πλαισίων της ιστορικής ευθύνης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν διέλαθε της προσοχής μας η έντονη διπλωματική κινητικότητα κατά τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα της ονομασίας του Κράτους των Σκοπίων, η οποία κινείται παράλληλα προς τις πρόσφατες εκκλησιαστικές διεργασίες γύρω από το ζήτημα της σχισματικής, αυτοτιτλοφορούμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας». Συνέπεια των διεργασιών αυτών ήταν το Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 15ης Δεκεμβρίου 2017. Στους χειρισμούς της κατ’ εξοχήν αρμόδιας Ελληνικής Κυβερνήσεως, θελουμε να επισημάνουμε ότι το ζήτημα των Σκοπίων, έχει και την εκκλησιαστική του παράμετρο, την οποία θεωρούμε πολύ σοβαρή, και η οποία απηχεί την τακτική κάποιων λαών της Βαλκανικής πρώτα να οργανώνονται γύρω από κάποιο εκκλησιαστικό οργανισμό (κανονικό ή σχισματικό), έπειτα δε να οι¬κοδομούν την κρατική τους οντότητα.

Υιοθετώντας την τακτική αυτή, ο Πρόεδρος της ενιαίας Γιουγκοσλαυίας Κροάτης Τίτο, έσπευσε παράλληλα με την πο-λιτική δημιουργία του Κράτους των Σκοπίων και κατά τις δι-πλωματικές αφορμές της εποχής, να προκαλέσει και να ενθαρρύνει την εκκλησιαστική απόσχιση της περιοχής (1958 και 1967) από το Πατριαρχείο Σερβίας, κανονικό έδαφος του οποίου λογίζεται έως σήμερα για την οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιων, και τη δημιουργία σχισματικής Εκκλησίας με όνομα ακριβως το ίδιο με την ιδρυθείσα «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρά τη μη αναγνώριση της Εκκλησίας αυτής απο καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία, η σκοπιμότητα παραμένει και νομίζουμε, είναι προφανής.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς να επιθυμεί την οποια-δήποτε ανάμειξή της στις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικων, χωρίς ταυτόχρονα να απεμπολεί τη διαχρονική μαρτυρία λόγου και αίματος του Κλήρου και του λαού της υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, η οποία της απαγορεύει να αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από οποιονδήποτε άλλον, αποφάσισε στη συνεδρία της της 9ης Ιανουαρίου τ.ε., να επισημάνει τον κίνδυνο της πιθανότητας μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού Κράτους, από το πολιτικό στο εκκλησιαστικό επίπεδο και την επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Εν όψει αυτού, θερμώς παρακαλούμε να ληφθούν υπ’ όψη τα ανωτέρω, ώστε στα πλαίσια της συμφωνίας περί του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του.

Γνωρίζοντας το σεβασμό και την ευαισθησία Σας για τα θέματα της Εκκλησίας μας και βέβαιοι για την ευμενή εξέταση της κατά τα ανωτέρω επισημάνσεως, ευχόμαστε την Ευλογία του Θεού στα αγαθά Σας έργα και ειδικότερα, επιτυχία στο εγχείρημα που αναλάβατε, της εξομαλύνσεως και αμβλύνσεως των υφισταμένων χρονίων διαφορών στο ζήτημα των Σκοπίων και διατελούμε μετ’ Ευχών και Τιμής.

† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος

Διαβάστε εδώ: Ο Κοντονής εγκαλεί την Εκκλησία: "Η ανακοίνωση υπερβαίνει το μέτρο"

Η απάντηση του κ.Τσίπρα

Σας ευχαριστώ για την από 10 Ιανουαρίου επιστολή σας.

Εύχομαι, επί τη ευκαιρία, σε Σας και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ειρηνικό, δημιουργικό, έμπλεο αγάπης και αγαθών έργων, το 2018.

Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής.

Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα τους έχουν την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και λαών.

Στην προσπάθειά μας αυτή σας παρακαλώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.

Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.

Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας