Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση που έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Άγκυρας σχετικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από την ελληνική Βουλή.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.
«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει μία ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», για «τουρκικές» ενώσεις και «τουρκικούς» συλλόγους .
Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε: «Η ελληνική βουλή στις 9 Ιανουαρίου έκανε αποδεκτό ένα νόμο που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση του ισλαμικού νόμου για την τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, (όπως αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα).
Οι αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν στα καθήκοντα των εκλεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτή τη νομοθετική εργασία.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από ένα μέλος της μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους.
Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα πέντε φορές στις δικαστικές αγωγές με την κατηγορία αντιποίησης αρχής σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων. Για τον λόγο αυτό προσμένουμε από την Ελλάδα να αντλήσει μάθημα από το παρελθόν και να δώσει ένα τέλος στη νομική πίεση που ασκεί κατά των εκλεγμένων μουφτήδων».