Back to top

Πομπέο: Κατηγορεί την Κίνα για αθέμιτο ανταγωνισμό και απειλεί με μέτρα..

27/10/2018 - 16:41

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα έχουν επιδεινωθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης, αλλά και της δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αυστηρό μήνυμα προς το Πεκίνο απέστειλε, με συνέντευξή του στο «The Hugh Hewitt Show», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει ισχυρή απάντηση στις ενέργειες της Κίνας που αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ.

«Η Κίνα έχει προχωρήσει σε ενέργειες, οι οποίες έχουν αποτελέσει κίνδυνο για τους Αμερικανούς (…). Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή, σθεναρή απάντηση από τις ΗΠΑ και αυτό θα συνεχιστεί», επεσήμανε ο Πομπέο χαρακτηριστικά.

Ο Πομπέο εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την πρακτική που φέρεται να ακολουθούν κινεζικές κρατικές εταιρείες, ήτοι να «δωροδοκούν ανώτατους ηγέτες» σε άλλες χώρες για να λάβουν συμβόλαια για επικερδή έργα υποδομών. Όπως τόνισε, τέτοιες ενέργειες θέτουν, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.