Ο κόσμος αλλάζει. Οι βεβαιότητες της 25ετίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αποτελούν παρελθόν και η Δύση προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Οι επιτελείς των χωρών του ΝΑΤΟ, της πιο μεγάλης στρατιωτικής συμμαχίας στον πλανήτη, αποπειρώνται σε αυτό το πλαίσιο να διαπιστώσουν αν οι δυνάμεις που συναπαρτίζουν την Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορούν να κινητοποιήσουν μεγάλες δυνάμεις. Η άσκηση «Trident Juncture ’18», η οποία αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες υπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πως, δηλαδή, σχεδόν 50.000 στρατιωτικοί από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ θα κατορθώσουν να συντονιστούν και να εκπαιδευθούν μαζί σε μια άσκηση στην οποία θα επιχειρήσουν συνολικά 250 αεροπλάνα, 65 πλοία και περισσότερα από 10.000 οχήματα.
Η άσκηση -που θεωρείται η μεγαλύτερη μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου- είναι, προφανώς και μια σαφής προσπάθεια του ΝΑΤΟ να δείξει προς τη Ρωσία ότι έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ταχέως στον πλέον ζωτικό χώρο ευθύνης του, την βορειοδυτική άκρη της Ευρασίας.
Άλλωστε, πριν από περίπου ένα μήνα, η Ρωσία διοργάνωσε μια τεραστίων διαστάσεων στρατιωτική άσκηση στην καρδιά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την επωνυμία “Vostok ’18”, όπου συμμετείχαν και κινεζικές δυνάμεις.
Κεφαλή της άσκησης θα είναι ο ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο ΙΙΙ, διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ. Στο θαλάσσιο πεδίο η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε μια τεράστια έκταση από τα βόρεια της Σκωτίας μέχρι αρκετά μίλια βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Στον αέρα, η άσκηση θα ξεπερνά, επίσης, τον Αρκτικό Κύκλο, και θα εκτείνεται τόσο στην Νορβηγία όσο και στη Σουηδία. Το σκέλος της άσκησης που αφορά επίγειες και αμφίβιες δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική και νότια Νορβηγία.
Tο, γνώριμο στην Ελλάδα λόγω των πολλών επισκέψεων σε Πειραιά, νησιά και Θεσσαλονίκη, πλοίο διοίκησης θα είναι το “USS Mount Whitney”, ενώ το αεροπλανοφόρο “USS Harry S. Truman” θα συμμετάσχει ενεργά στα αεροναυτικά σενάρια της άσκησης. Τις προκλήσεις της πτήσης στον Αρκτικό κύκλο θα γνωρίσουν και οι χειριστές τεσσάρων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν ήδη ταξιδέψει από την Ελλάδα στη Νορβηγία.
Πηγή: kathimerini.gr