Νέα μήνυση εναντίον της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Ιωάννη Καπάκη πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και κατά των υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, κατατέθηκε σήμερα, σχετικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Η μήνυση έγινε από κάτοικο του Νέου Βουτζά ο οποίος υπέστη εγκαύματα και έχασε τη σύζυγό του που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, καθώς έπασχε από βαρύτατη μορφή «σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς και , δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι.
Στην μήνυσή του, ο Π. Μ στρέφεται εναντίον των:
1. Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, κατοίκου, ως εκ της πρώην εργασίας του, Αθηνών (Ευαγγελιστρίας αρ.2, Τ.Κ. 10563).
2. Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, κατοίκου, ως εκ της θέσεώς της, Αθηνών (Λ. Συγγρού 15-17, Τ.Κ. 15744).
3. Ηλία Ψινάκη, Δημάρχου Μαραθώνος Αττικής, κατοίκου, ως εκ της θέσεώς του, στο Δημαρχείο Μαραθώνος Αττικής.
4. Κατά των υπευθύνων των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος Αττικής.
5. Κατά των αρμοδίων και υπευθύνων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
6. Κατά των αρμοδίων και υπευθύνων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
7. Κατά παντός, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, συνυπευθύνου και συνυπαιτίου για τα τραγικά συμβάντα από την πυρκαγιά της 23 και 24/7/2018 στην Ανατολική Αττική.
‘Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς, η ανωτέρω σύζυγός μου, βρήκε τραγικό θάνατο και εγώ τραυματίστηκα (κάηκα) πολύ σοβαρά και σώθηκα από θαύμα, πλήρως εγκαταλελειμμένοι και οι δυο μας, τόσο από την Περιφέρεια και το Δήμο, μας όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και από τους άλλους, κατά το νόμο, αρμόδιους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής ως κατωτέρω ειδικότερης νομοθεσίας της πατρίδας μας, σχετικά με την Πολιτική Προστασία.
Δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, όπως δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείας και τα οικόπεδα από τα ξηρά χόρτα και κλαριά. Δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την Άνοιξη του 2018), όπως προβλέπεται από το Ν.3013/2002 και τον «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ» σχετικό ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και για πυρκαγιά, στην περιοχή, βάσει, ασφαλώς, και των υφιστάμενων πραγματικών καταστάσεων κάθε περιοχής.
Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής και ιδίως στο Μάτι, στο Ν. Βουτζά, στη Ραφήνα, κ.λ.π. και μάλιστα από την 22/7/2018 (προηγούμενη της τραγωδίας), ότι την επόμενη ημέρα (23/7) υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό δε, πολύ περισσότερο, διότι η ΕΜΥ ενημέρωσε από την προηγούμενη (22/7) τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ότι την επομένη (23/7/2018) ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 4, δηλ. ο ανώτερος κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς, και με κίνδυνο μεγάλης επέκτασης και καταστροφής.
Επίσης, παρά την ως άνω ειδοποίηση εκ μέρους της ΕΜΥ ιδίως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ακολούθως του Π.Σ. Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, κ.λ.π., δεν συνεκλήθησαν και δεν λειτούργησαν, όπως προβλέπει ο νόμος, από την 22/7/2018, τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την οργάνωση αντιμετώπισης της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών (πριν ήταν του Νομάρχη, ενώ τώρα των Περιφερειαρχών). Βεβαίως στην Περιφέρεια Αττικής συνεκλήθη το εν λόγω Συντονιστικό Όργανο (ΣΟΠΠ) την 20.30 ώρα της 23/7/2018, αλλά αυτό ήταν κατόπιν εορτής, ενώ, σύμφωνα με τον «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ», θα έπρεπε να συγκληθεί από την προηγούμενη (22/7) και να λειτουργεί και να ενεργεί καθόλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Αλλά ούτε και όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης και άρχισε, να επεκτείνεται προς το Ν. Βουτζά και στις άλλες εκεί περιοχές, υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση των κατοίκων, για το πώς θα διασωθούν και ούτε υπήρξε από τους αρμόδιους οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Πλήρης εγκατάλειψη και καμία παρουσία των αρμόδιων και υπευθύνων της Περιφέρειας, των Δήμων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Το τραγικότερο δε είναι, ότι, όπως προαναφέρθηκε και επιβεβαιώθηκε, ενώ από την 22/7/2018 υπήρξε ενημέρωση από την ΕΜΥ προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από εκείνη προς την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους και την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, ότι την επομένη (23/7) θα υπάρχει μέγας κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, λόγω πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών, όμως, όταν περί ώρα 12.00 της 23/7/2018 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Κινέττας, δόθηκε εντολή, να μετακινηθούν εκεί όλα σχεδόν τα πυροσβεστικά μέσα (οχήματα, αεροσκάφη, πυροσβέστες κ.λ.π.) από την Ανατολική Αττική και έτσι, όταν περί ώρα 16.00 – 16.30 περίπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Νταού Πεντέλης και άρχισε, να επεκτείνεται προς το Ν. Βουτζά και τις άλλες εκεί περιοχές, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα, είτε για την άμεση επέμβαση και ιδίως για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο της έναρξης, δηλ. στο Νταού Πεντέλης, είτε για την παρεμπόδιση της επέκτασής της. Εάν, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε σωστός συντονισμός και προγραμματισμός, θα έπρεπε, αφού από την προηγούμενη ημέρα (22/7) υπήρχε από την ΕΜΥ προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών η σχετική ενημέρωση για βαθμό επικινδυνότητας 4 κατά την επομένη ημέρα (23/7), να παραμείνουν, ακόμη και να ενισχυθούν, όλα τα πυροσβεστικά μέσα (επίγεια και εναέρια) στην Ανατολική Αττική και στην Κινέττα να πήγαιναν από άλλες περιοχές της χώρας (Κορινθία, Αρκαδία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, κ.λ.π.), όπου ο βαθμός επικινδυνότητας, βάσει του σχετικού χάρτη της ΕΜΥ ήταν πολύ μικρότερος και όχι ν΄ αδειάσει τελείως η Ανατολική Αττική, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε ενημέρωση από την ΕΜΥ για βαθμό επικινδυνότητας 4, δηλ. ένα βαθμό πριν από το συναγερμό.
Για τον λόγο αυτό, όταν περί ώρα 16.00 – 16.40 εκδηλώθηκε η φωτιά σε συγκεκριμένο σημείο της Νταού Πεντέλης και άρχισε, να επεκτείνεται, τα αναγκαία πυροσβεστικά μέσα έλλειπαν από την Ανατολική Αττική και είχαν φύγει για την Κινέττα, και γι΄ αυτό, πέραν και των άλλων πολλών παραλείψεων, είχαμε τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα (99 νεκροί μέχρι σήμερα κ.λ.π.).
Πρόκειται για ενέργεια των αρμοδίων σαφέστατα ακατανόητη και εγκληματική, ενώ εάν δεν είχαν απομακρυνθεί τα πυροσβεστικά μέσα και ήταν στη θέση τους, υπήρχε μεγάλη ελπίδα, ίσως και βεβαιότητα κατάσβεσης της φωτιάς στην αρχή και στην πηγή της και έτσι, θα είχε αποφευχθεί η πρωτοφανής φονική τραγωδία.»
Πηγή: eleftherostypos.gr