Back to top

Αυτοί είναι πραγματικοί λόγοι που έκαναν τον Τσίπρα να οδηγήσει τον Κοτζιά σε παραίτηση

18/10/2018 - 11:15

O Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να συγχωρήσει στο Νίκο Κοτζιά μια σειρά ενεργειών που απειλούν πλέον όχι με ήττα, αλλά με συντριβή την κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που έκανε αμέσως αποδεκτή την παραίτησή του: Κορυφαία λανθασμένη επιλογή που χρεώνει ο πρωθυπουργός στο πρώην ΥΠΕΞ, είναι η υπόθεση των Σκοπίων και η εθνοκτόνος συμφωνία των Πρεσπών. 

Οχι βέβαια γιατί είναι «εθνοκτόνος» (ο Α.Τσίπρας δεν έχει αίσθηση των έξεων «έθνος», «πατρίδα», «σύνορα» και το έχει αποδείξει, αλλά και δηλώσει επανειλημμένα) αλλά γιατί τον καταβαράθρωσε στις δημοσκοπήσεις και τον οδηγεί σε «στρατηγική ήττα» στις ερχόμενες εθνικές εκλογές

Ο πρώην ΥΠΕΞ τον είχε διαβεβαιώσει ότι «Θα περάσει εύκολα η συμφωνία από τα Σκόπια και θα αποτελέσει κρίσιμο μοχλό για την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο για την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα ουδείς ενδιαφέρεται στα σοβαρά για το θέμα».

Εχασε σε όλα: Στα Σκόπια η συμφωνία δεν περνά (μετά την αποχώρηση του VMRO από τη Βουλή και την συζήτηση για την αποδοχή των συνταγματικών αλλαγών δεν συγκεντρώνει τους απαραίτητους βουλευτές ο Ζ.Ζάεφ θα πάει σε εκλογές).

Το VMRO, αποχώρησε από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή, χθες, όπως πρώτο μετέδωσε στην Ελλάδα το pronews.gr, για την αναθεώρηση του σκοπιανού υντάγματος, προκειμένου ν’ αποφύγει τον σκόπελο την μυστική διεξαγωγής της ψηφοφορίας που μεθόδευε ο Ζάεφ.

Έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ο Ζάεφ να μην μπορέσει να περάσει από την παρούσα Βουλή ( η κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή), με συνακόλουθο, να προκηρυχθούν εκλογές, και η συμφωνία να επανέλθει στην νέα Βουλή, και να εγκριθεί τότε (περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου...), εάν και εφ’ όσον φυσικά ο κ. Ζάεφ έχει αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Στην Ελλάδα κανείς στην κυβέρνηση, πλην Π.Καμμένου, δεν είχε αντιληφθεί το «τσουνάμι» που ερχόταν με αφορμή το Σκοπιανό και τις δυσκολίες που θα είχε η συμφωνία να περάσει και στα ίδια τα Σκόπια.

Η περίφημη κίνηση «Πράττω» που συμμετείχε με υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα και τον υπουργό Εξωτερικών Ν.Κοτζιά στην κυβέρνηση, έδινε μονίμως «θολή» εικόνα στο Μαξίμου: 500.000 οι συγκεντρωθέντες στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για το Σκοπιανό; 45.000 έδινε ο Τόσκας. 

Οργή και αγανάκτηση για την συμφωνία των Πρεσπών από τους πολίτες στην αιματοκυλισμένη διαδήλωση; «Γιατί διαμαρτύρονται; Για να ανατρέψουν την συμφωνία;» διερωτάτο στις κάμερες κάνοντας τον ανήξερο, ο αστείος με το καπελάκι a la Χρουτσόφ, Νίκος Κοτζιάς.

«Οχι, για να σου πουν "Μπράβο" γελοίε», θα μπορούσε κάποιος να του απαντήσει.

Και βέβαια μετέδιδαν την εικόνα ότι «Ολα καλά» στον Α.Τσίπρα. Ο οποίος αυτός ήθελε ακριβώς να ακούσει, όπως αυτό θέλουν να ακούνε όλοι οι ηγέτες που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Οταν άρχισαν οι ακτιβιστικές ενέργειες και άρχισε επίσης να πέφτει και ξύλο, το απέδωσαν στους «ακροδεξιούς» και «καθάρισαν».

Οταν άρχισαν να έρχονται οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν κατάρρευση των ποσοστών και μάλιστα εν όψει εξόδου από τα Μνημόνια, κάτι είχε αρχίσει να ψυλλιάζεται, επιτέλους, ο Α.Τσίπρας άρχισε να ξυπνά.

Κι ένα παρασκηνιακό αλλά απόλυτα έγκυρο στιγμιότυπο: Οταν ο Κοτζιάς του μετέφερε την πρόταση των Σκοπιανών για την «Μακεδονία του Ιλιντεν»... χάρηκε γιατί του άρεσε που άλλαζαν όνομα!

Δεν είχε καν ακούσει, ούτε καν ήξερε, τι σήμαινε «Μακεδονία του Ιλιντεν». Οταν του είπαν τι ακριβώς ήταν η «Μακεδονία του Ιλιντεν», τελικά το πήραν πίσω για να δώσει το πράσινο φως τελικά στην απείρως χειρότερη «Βόρεια Μακεδονία»!

Ηρθε και η κρίση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών (οι Αμερικανοί πράκτορες φυσικά από πίσω, όπως επιβεβαίωσαν με δημοσίευμά της η NYT αλλά έγινε διά χειρών Ν.Κοτζιά) και πάλι ο Α.Τσίπρας δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν, όταν ο Ν.Κοτζιάς εξέδιδε οργισμένες ανακοινώσεις για την Ρωσία σα να επρόκειτο για... την μεγαλύτερο εχθρό της χώρας.

Οι Ρώσοι το ήξεραν και για αυτό έσπευσαν να διαχωρίσουν ευθύνες και πρόσωπα, στοχοποιώντας αποκλειστικά τον «νεοφώτιστο» στον καπιταλισμό, παλαιό θεωρητικό του κομμουνισμού, Νίκο Κοτζιά.

Καθ'όλη την διάρκεια της διαδικασίας επαναπροσέγγισης με την Μόσχα, ο Ν.Κοτζιάς, έμεινε απέξω.

Ποτέ δεν ξαναμίλησε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

Ο Π.Καμμένος δεν τον «έδωσε» μόνο για τα «μαύρα κονδύλια» με τα οποία χρηματοδοτούσε ελληνικά ΜΜΕ, εφημερίδες και ιστοσελίδες για να χαϊδεύουν τον ίδιο και να αποθεώνουν την συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα να κτυπούν τον Π.Καμμένο και όποιον δεν συμφωνούσε με τον «φωτισμένο» Ν.Κοτζιά. 

Τον «έδωσε» και για την περίεργη επιμονή στην άρνησή του να ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ, στα νότια με την Αίγυπτο! Λέγοντας μονίμως «Να συμφωνήσει και η Ιταλία»!

Μα η Ιταλία δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με την Ελλάδα (άλλο αν τώρα ο Μ.Σαλβίνι έχει μετατραπεί σε φανατικό εχθρό της Τουρκίας μετά την δήλωση για την κατοχή της Κύπρου).

Και η Αίγυπτος να επιμένει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου και Αιγύπτου, τουλάχιστον ως προς το νότιο σύνορο και ο Ν.Κοτζιάς να λέει μονίμως «Οχι».

Τα παραπάνω είναι τα ουσιαστικά στοιχεία που οδήγησαν στην ουσιαστική αποπομπή του Ν.Κοτζιά από την κυβέρνηση. Και μπορεί να παραιτήθηκε, αλλά αν ο Α.Τσίπρας δεν ήθελε να ξεφορτωθεί το, μεταφορικά και κυριολεκτικά, «βαρίδι», δεν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Βέβαια, τώρα πλέον είναι αργά για όλους και πάνω απ'όλα για τον Α.Τσίπρα: Η διαφορά που σχηματίστηκε στις δημοσκοπήσεις μετά την συμφωνία των Πρεσπών, δεν ανατρέπεται με τίποτα. 

Και βέβαια η επιλογή του Α.Τσίπρα να ταχθεί με την πλευρά Π.Καμμένου είχε και πρακτικούς λόγους: Αυτός τον στήριξε και τον στηρίζει, έστω αν η πολιτική του καριέρα κινδυνεύει να έχει πρόωρο τέλος με την διαφαινόμενη εξαέρωση των ΑΝΕΛ. Αλλά μια αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηηση θα δημιουργούσε εικόνα αποσύνθεσης.

Υπάρχουν πάντα οι πρόθυμοι «Δανέληδες» να στηρίξουν, αλλά απλά δεν είναι αξιόπιστοι στον ελάχιστο χρόνο που απομένει για την κυβέρνηση.