Προσπάθεια να σταματήσει τη σεναριολογία περί πτώσης της κυβέρνησής του με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και πρόωρων εκλογών, ακόμη και στις αρχές του έτους, επιχείρησε χθες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φοβούμενος ότι η πολιτική αστάθεια δεν συνάδει με το εγχείρημα προσέλκυσης ξένων επενδυτών, στο οποίο έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες, ευρισκόμενος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
«Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος… Αυτό συνιστά σινιάλο σταθερότητας» ήταν το μήνυμα που έστειλε με αγωνιώδη τρόπο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καθησυχάσει τους πάντες και κυρίως τον αμερικανικό παράγοντα, που ενδιαφέρεται κυρίως για την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, δηλώνοντας αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό ο Πάνος Καμμένος.
Σε μία κίνηση, που ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του δεν θα πέσει, ακόμη κι αν άρει την εμπιστοσύνη προς αυτή ο κ. Καμμένος. Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός, είτε προαναγγέλλει προσπάθεια να επιτύχει μία νέα κοινοβουλευτική συμμαχία, με ανεξάρτητους βουλευτές ή και το Ποτάμι, είτε προκαλεί τον σημερινό εταίρο του να αλλάξει στάση και να μην συνδέσει την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους ΑΝΕΛ με αποχώρησή τους από το κυβερνητικό σχήμα.
«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα.
Η ανησυχία του πρωθυπουργού μήπως τον παρεξηγήσουν οι Αμερικάνοι και του αμφισβητήσουν την προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας ήταν περισσότερο από εμφανής. Και τούτο προκάλεσε τη ρητή διαβεβαίωσή του προς τον ξένο παράγοντα ότι δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια, όπως είπε, ενώ εκτίμηση ότι η συμφωνία θα έλθει στην ελληνική Βουλή τον Μάρτιο.
«Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας στην πΓΔΜ» ξεκαθάρισε.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κουμπώνει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας με εθνικές εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές, καθότι το σενάριο να πέσει η κυβέρνηση με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα παραμένει το πλέον ισχυρό, παρά τις προσδοκίες ή τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού.
Ειδικά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας ήταν και πάλι έμπλεος ενθουσιασμού και δοτικότητας. Απέδωσε δε τη φιλοαμερικανική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο… εθνικό συμφέρον: «Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε δε ότι «η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».