Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επισκεφθεί τη Σερβία ο πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εκτιμά ο πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος. Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC), σε συνέντευξή του στο εκκλησιαστικό τηλεοπτικό κανάλι HRAM, χαιρετίζει της προσπάθειες του πάπα Φραγκίσκου για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ενότητας μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών, ωστόσο, πιστεύει ότι τα προβλήματα που ιστορικά επιβαρύνουν τις σχέσεις των ορθόδοξων Σέρβων με τους καθολικούς δεν έχουν εξαλείψει.
«Η επιθυμία του επισκόπου Ρώμης να επισκεφθεί τη Σερβία είναι καλή και τη χαιρετίζουμε. Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τον λαό μας, δεδομένων των σχέσεών μας με τους πλησιέστερους γείτονές μας, τους Κροάτες, που βασίζονται σε μεγάλες ιστορικές αδικίες και εγκλήματα. Ωστόσο, ακριβώς λόγω αυτών των προβληματικών σχέσεων, που συνεχίζουν να υπάρχουν, θεωρούμε ότι δεν είναι ακόμη καιρός για μία τέτοια επίσκεψη» ανέφερε ο κ. Ειρηναίος.
Επέκρινε, δε, τη στάση της Καθολικής Εκκλησίας στην Κροατία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σερβικός πληθυσμός. «Ακόμη και σήμερα συμβαίνουν πολλά δυσάρεστα γεγονότα στην Κροατία κατά των Σέρβων και η Καθολική Εκκλησία σιωπά. Η σιωπή σημαίνει έγκριση. Αφού εκδηλώνεται η επιθυμία για ενότητα της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εμείς οι ορθόδοξοι αναμένουμε η επιθυμία αυτή να είναι ειλικρινής» σημείωσε ο πατριάρχης των Σέρβων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών υπάρχει κλίμα ενότητας. «Είμαστε μία Εκκλησία. Σε παγκόσμιο επίπεδο μας εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ενότητά μας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την κοινή πίστη, αλλά και από την κοινή δράση» επισήμανε.
Αναφερόμενος στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και στην απόφασή της να ενταχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για πραξικόπημα. «Αυτό που έπραξαν ζητώντας να αποτελέσει τη "μητέρα" Εκκλησία τους, η βουλγαρική Εκκλησία, κάτι που δεν έχει ιστορική και κανονική βάση, αποτελεί ένδειξη ανωριμότητας. […] Προσπάθησαν ένα πρόβλημα εκκλησιαστικής κανονικότητας να το λύσουν με πραξικόπημα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πρακτική στην λειτουργία της Εκκλησίας. Υπάρχουν ιεροί κανόνες, βάσεις και αρχές που δεν τηρήθηκαν» υποστήριξε ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όπως πρόσθεσε, σε δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εκπροσώπους της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» τούς ζητήθηκε η επιστροφή, χωρίς επιπτώσεις, στην κανονικότητα, δηλαδή, στους κόλπους της Σερβικής Εκκλησίας, κάτι που δεν αποδέχθηκαν.