Back to top

Παραμένει μουσείο η Αγιά Σοφιά – Βγήκε η απόφαση!

13/09/2018 - 14:46

Αρνητική ήταν η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, επί της προσφυγής, με την οποία εζητείτο η Αγιά Σοφιά από Μουσείο να μετατραπεί σε τζαμί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να αποδεχτεί το αίτημα της Ενωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Η συγκεκριμένη Ένωση είχε προσφύγει το 2004 προκειμένου να ανοίξει η Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση. Ακολούθησε η προσφυγή το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ενωσης. Οι υπεύθυνοι της Ενωσης, ωστόσο, το 2015 προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό πως η άρνηση στο αίτημα να επιτραπεί η προσευχή στην Αγιά Σοφιά παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Σήμερα, Πέμπτη 13/9/2018, ξημέρωσε μία από τις κρισιμότερες ημέρες για το Παγκόσμιο Μνημείο της Ορθοδοξίας τον Ναό της Αγιάς Σοφιάς, καθώς η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας θα έκρινε τη μετατροπή του σημερινού Μουσείου ξανά σε τζαμί μετά από 83 χρόνια. 

Το αίτημα για την μετατροπή σε τζαμί είχε υποβάλει η Τουρκική Ένωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος εδώ και τρία χρόνια.Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εν λόγω Ένωση είχε ζητήσει το 2004 από τον πρωθυπουργό τότε Ερντογάν να ανοίξει η Αγιά Σοφιά ωστόσο ο νυν σουλτάνος τότε φορούσε ακόμα τον μανδύα του μετριοπαθούς και δεν απάντησε στο αίτημα. Οι ίδιοι μουσουλμάνοι προσέφυγαν το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου έλαβαν αρνητική απάντηση και το 2014 στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ωστόσο οι πρακτικές που έχει ακολουθήσει την τελευταία διετία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την ανησυχία για μια αρνητική απόφαση για την Ορθοδοξία και εν γένει τον Χριστιανισμό. 

Τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας».

Ένα μήνα αργότερα η ΕΕ αποφάσιζε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κάνοντας σαφείς αναφορές στις προκλήσεις εντός της Αγιάς Σοφιάς. Ωστόσο αυτό δεν πτόησε το τουρκικό κράτος, ούτε τους βουλευτές του κυβερνώντος AKP που ζήτησαν να γίνει η Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί ως αντίποινα για την επικείμενη τότε και πραγματοποιηθείσα μετά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2017 μια ομάδα μουσουλμάνων με το όνομα «Εστίες Μαχητών» εισέβαλε στην Αγιά Σοφιά την ώρα που ήταν γεμάτη από τουρίστες και προσευχήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με πρόφαση τα εγκαίνια έκθεσης μετέβη στην Αγιά Σοφιά και αφού προσευχήθηκε δήλωσε πως ο χώρος ήταν τζαμί που έγινε μουσείο δίνοντας το έναυσμα περισσότερο διεκδικήσεων. Φέτος και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσευχηθούν έξω από την Αγιά Σοφιά την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.