Με το σκανάρισμα των στοιχείων για τα έσοδα και τις δαπάνες του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκίνησε χθες η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται στα υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι τεχνοκράτες των δανειστών, οι οποίοι βρέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα – ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ενημέρωση για την πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού. Ένα άλλο κλιμάκιο βρέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα θέματα της ενέργειας. Σήμερα, υπάρχουν δύο νέα προγραμματισμένα ραντεβού, με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας και με αυτά της φορολογικής διοίκησης.
Αύριο, Τετάρτη, στον χορό των μεταμνημονιακών συζητήσεων μπαίνουν και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο κρίσιμο θέμα των συντάξεων. Η περικοπή ή μη των αποδοχών για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους αναμένεται να κριθεί μετά τα μέσα Οκτωβρίου ή και τον Νοέμβριο, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.
Το κουαρτέτο έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνονται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών και όχι στο Hilton, όπως συνέβαινε την περίοδο που η χώρα ήταν ακόμη σε μνημόνια. Εν όψει της έλευσης των επικεφαλής πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Οι επικεφαλής θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ενημερώνονται και από τα τεχνικά κλιμάκια για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του ελέγχου στο πλαίσιο του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων, των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ και του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, προκειμένου να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα για το που θα κινηθεί φέτος τον πρωτογενές πλεόνασμα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ζητώντας την πλήρη ποσοτικοποίησή τους βάζοντας στο «κάδρο» την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, εκπαιδευτικούς και τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον ΕΝΦΙΑ. Την Πέμπτη θα συζητηθούν η πορεία και οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ρυθμίσεις των χρεών.
Τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέδωσαν στοιχεία για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τη διαδικασία για τη δημιουργίας χρηματιστηρίου ενέργειας με βάση τις κοινοτικές κατευθύνσεις, καθώς και την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων που έχει ήδη συμφωνηθεί και προωθείται. Ενημέρωσαν επίσης για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ με τη δημιουργία μιας εταιρείας του Δημοσίου που θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος και μιας ιδιωτικού δικαίου για την εμπορία.
Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.