Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ίσως το πιο γνωστό έργο σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Αυτό που αποτελεί ανεξήγητο μυστήριο και γοητεύει τους ειδικούς, αλλά και τον απλό κόσμο είναι το αινιγματικό χαμόγελό της....
Η Μόνα Λίζα μπορεί να έπασχε από υποθυρεοειδισμό, όπως εκτιμά μία έρευνα που ήλθε στη δημοσιότητα, δίδοντας τη δική της ερμηνεία για το αινιγματικό χαμόγελο που αποτελεί μυστήριο.
Έρευνα της ιατρικής εφημερίδας «Mayo Clinic Proceedings» έρχεται να δώσει τη δική της εξήγηση για το μυστήριο που επικρατεί εδώ και αιώνες γύρω από το χαμόγελο της Μόνα Λίζα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποδίδουν το αινιγματικό χαμόγελο σε υποθυρεοειδισμό που μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση των χεριών, αποδυναμωμένα μαλλιά και ορατό εξόγκωμα στον λαιμό — συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη ιωδίου που υπάρχει πλούσιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά, το κρέας, το ψωμί και τα αυγά.
Τον 16ο αιώνα, οι διατροφικές συνήθειες στη Νότια Ευρώπη ήταν τέτοιες που οι άνθρωποι τρέφονταν κυρίως με δημητριακά, ρίζες λαχανικών και όσπρια, καταναλώνοντας μικρή ποσότητα κρέατος.
Όσον αφορά ειδικότερα στο χαμόγελο της Μόνα Λίζα, η έρευνα εκτιμά ότι οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στην περιοχή και από την οποία θεωρείται ότι έπασχε η ίδια.
Όπως δηλώνει ο Mandeep Mehra που φέρεται να έλυσε το μυστήριο, όταν στέκεται κανείς για αρκετή ώρα μπροστά από το έργο της Τζοκόντα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ξεκινάει να παρατηρεί περίεργες λεπτομέρειες, όπως ότι τα μαλλιά της Μόνα Λίζα είναι ασυνήθιστα αδύναμα, το ότι δεν έχει καθόλου φρύδια ή ότι το χρώμα του δέρματός της είναι χλωμό.
Η απάντηση στο μυστήριο μπορεί να είναι, επομένως, μια απλή ιατρική διάγνωση που σχετίζεται με κάποια πάθηση σχετική με υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ωστόσο, οι περιορισμένες θεραπείες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή θα σήμαιναν ότι θα έπρεπε να χάσει τη ζωή της πολύ νεότερη», προσέθεσε.
Η Λίζα Γκεραρντίνι ήταν περίπου 24 ετών όταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ολοκλήρωσε το πορτραίτο.