Ανήσυχη είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά την οξύτατη τουρκική αντίδραση στην απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση πολιτικού ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες, κατέθεσε αίτηση ακύρωσής της!
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά την απόφαση παροχής πολτικού ασύλου σε ένα από τους 8 Τούρκους φυγάδες», η κυβέρνηση έδειξε ότι υπολογίζει- και πολύ μάλιστα -τις τουρκικές απειλές.
Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με επτά ακόμα στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.
«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», αναφέρει η άτυπη ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου.
Το χρονικό
Ασυλο παρείχε η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα.
Ηδη ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στη γείτονα.