Ο γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της Σερβίας και της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, μιλώντας όμως για «εδαφικές προσαρμογές» αποστέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ΕΕ.
Όμως η δήλωση του ίδιου εκτιμάται από Έλληνες αμυντικούς αναλυτές ως de facto αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και νέο πόλεμο, καθώς η νέα στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων ακόμα και την ένοπλη σύρραξη, λόγω της μεγάλης ρωσικής επιρροής στην Σερβία και του μεγάλου αλβανικού εθνικισμού που οραματίζεται την Μεγάλη Αλβανία και δεν …κρατιέται με τίποτα.
«Η αμερικανική πολιτική θέλει τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις εδαφικές προσαρμογές», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο Μπόλτον από το Κίεβο.
«Δεν θα σταθούμε στο δρόμο (μιας συμφωνίας) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση», διεμήνυσε ο Μπόλτον , μόνο που δεν λέει ότι οι ΗΠΑ ευρίσκονται από σχέδιο ανωμαλίας στην Βαλκανική χερσόνησο διότι αποκλείεται να συμφωνήσουν Σέρβοι και Αλβανοί λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων .
Το Βελιγράδι φέρεται και αυτό να προωθεί την ιδέα της ανταλλαγή εδαφών Σερβίας – Κοσόβου ως τρόπο επίλυσης της διαμάχης με τους Αλβανούς και την είσοδο στην ΕΕ.
Η Σερβία κάνει λόγο για περιοχές με αμιγή σερβικό πληθυσμό όπως το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την σερβική δημοκρατία της Βοσνίας δίνοντας ως ανταλλαγή το Πρέσεβο , και άλλο θέλουν οι ΗΠΑ-Αλβανοί που οραματίζονται την μεγάλη Αλβανία με πλήθος χαρτών να περιλαμβάνουν μάλιστα και ελληνικά εδάφη.
Εφόσον ανοίξει τέτοιου είδους συζήτηση , η όλη υπόθεση μπορεί να πάει αλλού ταχύτατα, λόγω του ότι υπάρχουν άλυτα εθνικά θέματα που «σιγοκαίνε” από την εποχή του πολέμου της Βοσνίας 1995 και του πολέμου του Κοσόβου το 1999.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα και πολλές χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου κά , μόνο να χάσουν θα είχαν δίνοντας λόγο στον αλβανικό εθνικισμό και στα σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο στην αποκαλούμενη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας οφείλει και θα είναι σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο.