Επειδή κάθε φορά, που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από μία οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και τότε η Αμερική (1929-1932), ένας Τζιμ Λόντος ήταν οι ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στους δοκιμαζόμενους πολίτες, τώρα που οι Έλληνες εξέρχονται των Μνημονίων και καμαρώνουν τις νίκες των πρωταθλητών μας, όπως η Στεφανίδη, η Κυριακοπούλου, η Παπαχρήστου ή ο Λευτέρης Πετρούνιας, τουλάχιστον έχουν το δικαίωμα ν’ αναπολήσουν τη μορφή του θρυλικού εκείνου Έλληνα, που μας έκανε τότε όλους υπερήφανους και όλοι ζούσαμε με την ελπίδα να γίνουμε οι νέοι … Τζιμ Λόντος; Ποιος ήταν άραγε ο θρυλικός αυτός ήρωας;
Θρυλική μορφή ο Τζιμ Λόντος (1897 – 1975)!.. Στα παιδικά μας μάτια φάνταζε κάτι σαν ημίθεος και κάτι σαν Ηρακλής! Ήταν αυτό που λέμε ο “σούπερ σταρ” της επαγγελματικής πάλης (κατς), που πρόσφερε ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς στους δοκιμαζόμενους από το οικονομικό κραχ Αμερικανούς.
Ο γίγας του νεότερου Ελληνισμού γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1897 στο Κουτσοχώρι του Άργους ως Χριστόφορος Θεοφίλου και ήταν το μικρότερο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του. Η μητέρα του ήθελε να γίνει ιερέας, ενώ ο πατέρας του τον ονειρευόταν στρατιωτικό. Ο ίδιος προτίμησε να γίνει μετανάστης και σε ηλικία μόλις 13 ετών εγκατέλειψε το σπίτι του, ταξίδεψε στην Αμερική κι έπιασε δουλειά ως λαντζέρης σ' ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης.
Λένε πως η ιδέα να ασχοληθεί με την πάλη τού δημιουργήθηκε όταν βρέθηκε τυχαία σ' έναν αγώνα, καθώς «εξερευνούσε» τους δρόμους του Μανχάταν, λίγες ημέρες μετά την άφιξή του. Με τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του, γράφτηκε σ' ένα προπονητήριο και άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος.
Πολύ σύντομα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των οργανωτών αγώνων, καθώς διέφερε απ' όλους τους άλλους παλαιστές. Ήταν μικρόσωμος και χωρίς κανένα ψεγάδι τερατομορφίας, ενώ διέθετε δύναμη, ευκινησία, ευστροφία και πονηριά. Μια πονηριά που είχε εξάψει τη φαντασία όλων των μαθητών της δικής μας εποχής αφού όλοι είχαν να διηγηθούν κι από μια ιστορία του Τζιμ Λόντος!
Αυτή η διαφορετικότητά του ταύτιζε τους θεατές μαζί του, στο ρόλο του «καλού» που μάχεται και τελικά νικάει τον γιγαντόσωμο «κακό» αντίπαλό του. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν σε κάθε αγώνα του για να παρακολουθήσουν τα κατορθώματά του και να απολαύσουν τις θεαματικές λαβές και τα «αεροπλανικά» του.
Ο Τζιμ Λόντος -προσωνύμιο που του δόθηκε από τον αθλητικογράφο Ρόσκο Φόσετ, έπειτα από μία νίκη του στην ομιχλώδη αρένα «Λονδίνο» (London) του Πόρτλαντ- υπήρξε από τους πρωτεργάτες τους είδους της πάλης που αργότερα έγινε γνωστό διεθνώς ως «κατς».
Στις 8 Ιουνίου του 1930 ανακηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Πάλης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, τίτλο που κράτησε έως το 1946, οπότε και αποσύρθηκε. Σε αυτά τα 16 χρόνια έδωσε περισσότερους από 2.500 αγώνες και ηττήθηκε σε λιγότερους από δέκα!
Οι Έλληνες τον απολάμβαναν κατά καιρούς στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όταν ερχόταν για να κατατροπώσει τον Κβαριάνι, τον Μεμέτ Αλή, τον Βάντερβαλντ και το 1959 (στα 64 χρόνια του!) κάποιον Άγγλο παλαιστή τριάντα χρόνια νεότερό του...
Η λαμπρή πορεία του στα ρινγκ υπήρξε ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον Λόντο. Αλλά και ο ίδιος υπήρξε γενναιόδωρος, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τα ελληνόπουλα που έμειναν ορφανά κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πέθανε στην Καλιφόρνια σαν σήμερα στις 19 Αυγούστου 1975, από ανακοπή καρδιάς.
Δεν ξέρω. Εμείς τουλάχιστον τότε σαν παιδιά ζούσαμε με το όραμα να γίνουμε ένας Τζιμ Λόντος, ένας Γκαούρ - Ταρζάν, ένας Μικρός Ήρωας, σαν τον Γιώργο Θαλάσση και την Κατερίνα, ή ο θρυλικός «Γκρέκο» - ο άσσος των γηπέδων, που διαβάζαμε στα μαθητικά μας χρόνια και μάλιστα με το φόβο μη μας πάρουν είδηση οι καθηγητές διότι όλα τα εξωσχολικά βιβλία και περιοδικά απαγορεύονταν «ρητώς και δια ροπάλου»!
Σήμερα, βεβαίως, τα ελληνόπουλα έχουν νέα πρότυπα, ξεφεύγοντας από τα πρότυπα που κάποιοι ήθελαν να μας επιβάλουν. Τα κορίτσια έπαυσαν να δηλώνουν μετά πάθους … Ρουβίτσες (μέχρι και ηχηρά ονόματα βουλευτίνων το έχουν δηλώσει στην τηλεόραση!), ενώ τα αγόρια δεν θέλουν να μοιάσουν του όποιου (συμπαθητικού, αν θέλετε) Βας-Βας και του όποιου άλλου γραφικού κυρίου μάς προβάλλει κατά καιρούς η Αννίτα Πάνια από τις εκπομπές της!.. Τους αρκούν οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη (μεσαία φωτογραφία), η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Βούλα Παπαχρήστου, ο Λευτέρης Πετρούνιας (τρίτη φωτογραφία και τόσοι άλλοι στον χώρο του Αθλητισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ