Τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν από απόσταση το σημείο σταθεροποίησης του γεωτρύπανου Saipem 12000 το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις ανάγκες της γεώτρησης στον γεωτρητικό στόχο "Καλυψώ", στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το τουρκικό Ναυτικό δεν έχει ενοχλήσει καθόλου τη διαδικασία και δεν θεωρείται πιθανό ότι θα το κάνει.
Το οικόπεδο 6 αμφισβητείται άμεσα από την Τουρκία καθώς το θεωρεί ότι «ανήκει» στην υφαλοκρηπίδα της!
Η Λευκωσία εκτιμά ότι η Τουρκία παρά τις προκλήσεις με τις Navtex δεν θα επιχειρήσει παρεμπόδιση της γεώτρησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά την προκλητική στάση της Τουρκίας ενόψει της 5ης ερευνητικής γεώτρησης και αυτή θα προχωρήσει και αυτή τη φορά ομαλά. Δεν αποκλείεται πάντως να εκδοθούν και νέες Navtex ώστε η Τουρκία να δηλώσει την παρουσία και τις διεκδικήσεις στην περιοχή.
Σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων από τον στόχο "Καλυψώ" έχει δεσμευτεί και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτήν οποιουδήποτε πλοίου, πλην εκείνων που λειτουργούν υποστηρικτικά προς το γεωτρύπανο. Πρόθεση της Λευκωσίας είναι να κρατήσει και αυτή τη φορά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας δηλώσεις ή απαντήσεις σε ενδεχόμενες τουρκικές αναφορές για τη γεώτρηση.
Το νεοαποκτηθέν από την Τουρκία πλοίο-γεωτρύπανο Deepsea Metro II εμφανιζόταν χθες το απόγευμα από το marine traffic να βρίσκεται βορειοανατολικά της Μάλτας και εξακολουθούσε να αναφέρεται ως προορισμός του η Κωνσταντινούπολη, με ημερομηνία άφιξης την 31η Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα της πορείας του είχαν ληφθεί το απόγευμα της Τρίτης, κάτι που σημαίνει ότι το πλοίο έχει κλειστό το συστημα που δίνει το στίγμα του. Πολύ πιθανόν το γεωτρύπανο να βρίσκεται πλέον ανοικτά των ελληνικών ακτών, με τις κυπριακές αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να πλεύσει τελικά προς Κύπρο, για σκοπούς εντυπωσιασμού, κυρίως.