Διαβάστε πώς η πόρτα για τον Κάτω Κόσμο των προγόνων μας ήταν το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, εκεί δηλαδή που μπήκε και ο Ηρακλής για να αρπάξει τον άγριο φύλακα Κέρβερο!..
ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ γνωρίζουν, ότι ο Αχέροντας, για την Ελληνική Μυθολογία και παράδοση, είναι η πόρτα για τα σκοτεινά και υγρά βασίλεια του Κάτω Κόσμου διαρρέονται από τέσσερις φοβερούς ποταμούς: τον Αχέροντα, τον Πυριφλεγέθοντα, τον Κωκυτό και τη Στύγα.
Απ' αυτούς ο πιο γνωστός είναι ο Αχέροντας που πηγάζει από μια σπηλιά κοντά στο χωριό Κουκλιοί στην Κιάφα του Σουλίου και που το όνομά του σημαίνει πως ρέει αχ, δηλαδή θλίψεις και λύπες.
Στη σπηλιά, απ' όπου πήγαζε ο Αχέροντας, πίστευαν οι αρχαίοι πως ζούσε ένας φοβερός δράκοντας που οι κάτοικοι των περιχώρων του προσέφεραν κάθε χρόνο για τροφή ανθρώπους, γιατί μόλυνε το νερό τόσο, που όποιος έπινε εύρισκε το θάνατο. Τέλος το δράκο αυτό τον σκότωσε ο Άγιος Δονότος (ο αρχαίος Αϊδωνεύς) και το νερό από τότε έγινε γλυκό.
Τα νερά του Αχέροντα, ξεκινώντας από τις πηγές τους, αυξάνονται και σχηματίζουν καταρράχτες και χύνονται στη λίμνη Αχερουσία, τη λίμνη του Άδη που έχει πια αποξηρανθεί. Ελεύθερος πια ο Αχέροντας σχίζει την όμορφη πεδιάδα του Φαναρίου, ενώνει τα νερά του με τα νερά του Κωκυτού και του Πυριφλεγέθοντα, προχωρεί προς τη θάλασσα και χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος, στον όρμο της Σπλάντζας, νότια της ιστορικής Πάργας.
Πόρτα στον Κάτω Κόσμο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα
[26/02/2010]
Ας δούμε τώρα τι έγραψε για τον Αχέροντα η εφημερίδα «Τα Νέα» της 26ης Φεβρουαρίου 2010 δια χειρός της πολύ έγκριτης Ελληνίδας δημοσιογράφου κυρίας Μ. Αδαμοπούλου:
"Το πιο φημισμένο Νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, εκείνο του Αχέροντα κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, το μήκους 70 χλμ. ρωμαϊκό υδραγωγείο που υδροδοτούσε την αρχαία Νικόπολη, και ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση αρχαιολογικούς χώρους (350 στρέμματα) της Ηπείρου, η πόλη της Κασσώπης βρίσκονται στην τελική ευθεία για να αλλάξουν πρόσωπο. Εφ΄ όσον βεβαίως βρεθούν τα 11,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται συνολικά για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ).
Ο θάλαμος του Αχέροντα στην Πρέβεζα.
Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο στο σημείο όπου ενώνονται τα ποτάμια του Άδη, ο Αχέροντας με τον Κωκυτό. Στον τόπο όπου ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη για να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία, ο Ηρακλής για να φέρει στον εξάδελφό του Ευρυσθέα τον άγριο φύλακα του Κάτω Κόσμου, τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο, και ο ερωτευμένος Ορφέας για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Στο τριών στρεμμάτων ιερό όπου οι πιστοί για 12 ολόκληρους αιώνες (14ος αι. π.Χ.- 167 π.Χ.) έσπευδαν για να συναντήσουν τις ψυχές των νεκρών, που είχαν την ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το περίφημο Νεκρομαντείο αποτελούσε μια οχυρή οικία που προστάτευε την είσοδο του λιμανιού, διότι τον 13ο αιώνα π.Χ. η θάλασσα βρισκόταν 4,5 χλμ. πιο μέσα από ό,τι σήμερα
Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα θα ενοποιηθεί με τη γειτονική προϊστορική πόλη της Εφύρας, τον σημαντικότερο χώρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ήπειρο. Ένα μονοπάτι 500 μ. θα συνδέει το Νεκρομαντείο με τις τρεις σειρές κυκλώπειων τειχών και τους μυκηναϊκούς περιβόλους (14-12ος αι π.Χ.) της Εφύρας, ενώ στα έργα προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ προβλέπονται νέο πάρκινγκ, περίφραξη, ενημερωτικές πινακίδες και φυλάκιο.
Αν και περιποιημένος ήδη ο χώρος της Κασσώπης - η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε το 31 π.Χ., στην ακμή της είχε 10.000 κατοίκους και διέθετε θέατρο 6.000 θέσεων-, θα βελτιωθεί με νέο πάρκιγνκ, διαδρομές περιήγησης, πινακίδες και ενημερωτικά φυλλάδια (προϋπολογισμός 5 εκατ. ευρώ).
Γύρω από το Νεκρομαντείο υπήρχε η περίφημη Αχερουσία Λίμνη, που έχει αποξηρανθεί
Υδραγωγείο 70 χλμ.
Τολμηρές λύσεις επιστρατεύτηκαν τον 2ο μ.Χ. αιώνα για να διανύσει το νερό απόσταση σχεδόν 70 χλμ. από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας, απ΄ όπου σήμερα υδρεύονται σήμερα η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα, ώς τη ρωμαϊκή Νικόπολη. Πέντε σημεία του σπουδαίου αυτού τεχνικού έργου της αρχαιότητας, του Υδραγωγείου, θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν οι ταξιδιώτες κατά μήκος του δρόμου. Οι γέφυρες και ο αγωγός θα αναδειχθούν κοντά στις πηγές. Στον Κοκκινόπηλο θα ανακαλύψουμε τις σήραγγες του Υδραγωγείου. Ο υπόγειος και ο υπέργειος αγωγός θα είναι επισκέψιμα στη Στεφάνη και τη Σκάλα Λούρου. Η εντυπωσιακή πεσσοστοιχία θα είναι ορατή στον Ζάλογγο και η διαδρομή θα καταλήγει στην πεσσοστοιχία κοντά στο Νυφαίο της Νικόπολης, έργο που εκτιμάται πως θα κοστίσει 2,5 εκατ. ευρώ". *