Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατάφερε να αναρριχηθεί ταχύτατα στη γαλλική προεδρία, έχοντας βάλει μεγάλους μεταρρυθμιστικούς στόχους για τη χώρα του και την Ευρώπη. Σήμερα γίνεται μόλις 40 ετών.
Από την ώρα της εκλογής του στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν μοιάζει αεικίνητος τόσο στη διεθνή όσο και στη γαλλική πολιτική σκηνή. Ο νεότερος γάλλος πρόεδρος όλων των εποχών κάνει πλήθος δημόσιων εμφανίσεων, επισκέπτεται συχνά το εξωτερικό και κυβερνά με αυστηρό, συγκεντρωτικό τρόπο επισκιάζοντας τους υπουργούς του. Ορισμένοι συνεργάτες του γάλλου προέδρου φαίνονται εξαντλημένοι.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι παντού και ασχολείται με τα πάντα», συνοψίζει η Le Monde, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Σήμερα ο αστέρας της γαλλικής πολιτικής κλείνει τα 40 του χρόνια.
Επτά μήνες νωρίτερα είχε επικρατήσει της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στη μάχη για την προεδρία, η οποία προπαγάνδιζε την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Ο Μακρόν αντιστάθηκε με αποφασιστικότητα σε αυτή τη ρητορική, τολμώντας μάλιστα να χαρακτηρίσει την κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν «παράσιτο» που ζει χάρη στο σύστημα που η ίδια επικρίνει.
Ορισμένοι προέβλεπαν ότι μετά τη μετακόμιση του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας και υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο ζήλος του θα κόπαζε. Μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ωστόσο το αντίθετο. Ο ιδρυτής του κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (La Republique en Marche) έχει ξεκινήσει δυναμικά την προσπάθεια εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών του στόχων και δεν διστάζει να συγκρουστεί. «Κάνω αυτά που λέω», είναι το μότο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί ευθέως και με οξείες εκφράσεις σε πολέμιους των μεταρρυθμίσεων που προωθεί καθώς και σε όσους διαδηλώνουν εναντίον της πολιτικής του.
Η επίμαχη μεταρρύθμιση του Εργατικού Δικαίου με μέτρα που ψαλίδισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων πέρασε τελικά χάρη στην άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει ο Μακρόν. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η εξαγγελθείσα για το 2018/2019 μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα αποτελέσει πολύ πιο δύσκολη υπόθεση διότι, όπως λένε, αγγίζει την καρδιά του γαλλικού κοινωνικού κράτους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει τον κάθε άλλο παρά κολακευτικό τίτλο του «προέδρου των πλουσίων» και δεν έχει κατορθώσει να ικανοποιήσει «την ανάγκη πολλών Γάλλων για προστασία και δικαιοσύνη», εκτιμά στη Le Monde ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Ipsos Μπρις Ταντουριέ. Παρόλα αυτά τόσο το Ipsos όσο και άλλες δημοσκοπικές εταιρείες καταγράφουν άνοδο της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου μετά την αισθητή πτώση που είχε σημειωθεί το περασμένο καλοκαίρι.
Ο γάλλος πρόεδρος έχει σχετικά ελεύθερο πεδίο να χαράξει την πολιτική του εντός των συνόρων, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης και δεν συνιστούν επικίνδυνη αντιπολίτευση. Ωστόσο, στο ευρωπαϊκό πεδίο είναι πολύ δυσκολότερο να εντείνει τους ρυθμούς. Ενόψει των ευρωεκλογών την άνοιξη του 2019 ο Μακρόν πιέζει για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, με τη Γερμανία να αναζητεί ακόμη φόρμουλα σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει λάβει συγκεκριμένες και δεσμευτικές απαντήσεις στις προτάσεις του για έναν κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη και θέσπιση ευρωπαϊκών επενδυτικών εργαλείων. Ο σοσιαλφιλελεύθερος πολιτικός ηγέτης προσδοκά να συνεχίσει τον διάλογο με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνου έως τον προσεχή Μάρτιο. «Ο Μακρόν επιδιώκει μια ευρεία αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και μια οικονομική ανανέωση στη Γαλλία», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, επισημαίνοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να τα καταφέρει».