Μετά την Βαλέτα και το Παρίσι, και το Βερολίνο προτίθεται να δεχθεί 50 πρόσφυγες από τους 450 που διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Ικανοποιημένος ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντε, ο οποίος βλέπει τη στρατηγική του να επιβραβεύεται.
Mε την σκληρή της στάση στο προσφυγικό η Ιταλία φαίνεται ότι κατάφερε να επιβληθεί, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, στους ευρωπαίους εταίρους. Μάλτα και Γαλλία δεσμεύθηκαν να δεχθούν στο έδαφός τους η κάθε μια από 50 πρόσφυγες που διασώθηκαν χθες στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Και πράγματι! Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διμερών επαφών Γερμανίας –Ιταλίας για μια πιο στενή συνεργασία σε ζητήματα ασύλου η Γερμανία προτίθεται να δεχθεί 50 από τους διασωθέντες πρόσφυγες στη Μεσόγειο».
Η Ρώμη είναι πάντως ικανοποιημένη. Αυτή την φορά, όμως, η Ιταλία αποφάσισε να κρατήσει ένα πιο χαμηλό προφίλ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, περιόρισε σε ένα βαθμό τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί συνήθως αφήνοντας την πρωτοβουλία ανέλαβε στον ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος είχε τηλεφωνική και γραπτή επικοινωνία με όλους τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της ΕΕ. Στόχος του Τζουζέπε Κόντε ήταν να αποδείξει, εκτός των άλλων, ότι δεν εκτελεί παθητικά εντολές της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Δεν αποκλείεται επιστροφή των υπολοίπων στη Λιβύη
Οι μετανάστες και πρόσφυγες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα λιβυκά παράλια, περιμένουν, τώρα -νότια της Σικελίας- να μπορέσουν να μεταφερθούν στην ξηρά. Αλλά η Ρώμη θέλει να αποδείξει, πρώτα απ’ όλα, ότι στο μεταναστευτικό «η μουσική έχει αλλάξει», όπως λέει σε κάθε ευκαιρία ο Σαλβίνι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η Λιβύη, αν της παρασχεθεί επιπλέον στήριξη, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει πίσω τους διασωθέντες. Οι οποίοι, όμως, σίγουρα δεν θα επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Πριν πέντε ημέρες, οι διακινητές που είχαν οργανώσει τον διάπλου 67 μεταναστών, οι οποίοι είχαν διασωθεί από εμπορικό πλοίο, αντέδρασαν με απειλητικές διαθέσεις στην ανακοίνωση ότι θα μεταφέρονταν και πάλι, όλοι στην Τρίπολη. Εν τέλει οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν, τελικά, στην Σικελία, από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
Η Ιταλία ανακοίνωσε πάντως ότι τον Οκτώβριο θα διοργανώσεις διεθνή διάσκεψη για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό για να υπογραμμισθεί ο παγκόσμιος χαρακτήρας του φαινομένου αυτού.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη