Πιο απλή γίνεται πλέον η διαδικασία χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αφού από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο θεράπων γιατρός χορηγεί το φάρμακο στον ασθενή χωρίς ο τελευταίος να χρειάζεται να περάσει από γνωμοδοτική επιτροπή για την έγκριση της θεραπείας του. Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης και ο συνταγοράφος-γιατρός αφού συμπληρώσει κάποια ειδικά πεδία η ηλεκτρονική συνταγή εντοπίζεται από τον γιατρό-ελεγκτή που την ελέγχει και αναλόγως την εγκρίνει ή την απορρίπτει.
Ο ασθενής στη συνέχεια ενημερώνεται για τη σχετική απόφαση και εφόσον είναι εγκριτική, πηγαίνει στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ που τον εξυπηρετεί ή στο νοσοκοκομειακό φαρμακείο και παραλαμβάνει το σκεύασμα του.
Το νέο αυτό σύστημα έχουν εισαχθεί 55 ΦΥΚ από τα 70 που χρειάζονται προέγκριση, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 300 γιατρών-ελεγκτών που θέλει ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί μόλις 50 γιατροί που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει ο Οργανισμός.
Ενεργοποιείται ο ασφαλιστικός φάκελος του ασθενή
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ εδώ και περίπου έναν μήνα έχει ενεργοποιήσει πιλοτικά σε τέσσερις ιδιωτικές κλινικές και τη διαδικασία ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των παροχών υπηρεσιών υγείας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διενεργείται ιατρικός έλεγχος κατά την διάρκεια νοσηλείας του ασθενή και πριν ο πάροχος τιμολογήσει. Το νέο σύστημα εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή νοσηλεία σε δευτεροβάθμιες δομές υγείας.
Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τι χρεώσεις έχουν γίνει στον ΑΜΚΑ του και να κάνει ένσταση σε περίπτωση που δεν συμφωνεί. Ο φάκελος είναι και σήμερα ενεργός και περίπου 600.000 ασφαλισμένοι έχουν αποκτήσει κωδικούς.
Η εφαρμογή για ενστάσεις, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν συμφωνεί με την δαπάνη που έχει καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, άνοιξε αρχές Ιουλίου και η προθεσμία θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου η διαδικασία αποζημίωσης θα «μπλοκάρεται» αυτόματα αν ο ασφαλισμένος έχει αντίρρηση. Σε αυτή την περίπτωση ο πάροχος δεν θα αποζημιώνεται και θα διενεργείται έλεγχος.
Να σημειωθεί ότι, ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει επίσης, και την ηλεκτρονική υπογραφή, που θα διασφαλίζει τη φυσική παρουσία του ασθενή, ώστε να κάμψει και τις αντιρρήσεις των παρόχων για την εφαρμογή του νέου συστήματος.