19/12/2017 - 20:23
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο την Πέμπτη, ύστερα από αίτημα αραβικών και μουσουλμανικών κρατών. Οι χώρες ανέφεραν την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, η Γενική Συνέλευση θα ψηφίσει επί ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο θα ζητήσει την αποχώρηση της θέσης Trump από την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το ίδιο ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, άσκησε βέτο στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, στην έδρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ - μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία - είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν ψηφίσματα εάν ασκήσει το "δικαίωμά του βέτο". Όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος την Δευτέρα.
Οι εκπρόσωποι επιδιώκουν να επικαλεστούν το ψήφισμα 377 του ΟΗΕ, το οποίο είναι γνωστό ως ψήφισμα "Ενωση για την Ειρήνη", το οποίο είναι ο μόνος τρόπος για να παρακάμψει το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα αναφέρει ότι η συνέλευση μπορεί να καλέσει έκτακτη σύνοδο έκτακτης ανάγκης για να εξετάσει ένα ζήτημα «με σκοπό την υποβολή κατάλληλων συστάσεων στα μέλη για συλλογικά μέτρα», εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενεργήσει.
Μόνο δέκα τέτοιες συνεδριάσεις έχουν συγκληθεί.
Η πιο πρόσφατη έλαβε χώρα το 2009, όταν η συνέλευση κάλεσε μια συνάντηση για την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι συνέχεια αυτής της συνόδου.
Αν και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δεν αντιμετωπίζουν βέτο, δεν είναι νομικά δεσμευτικά, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι φέρουν πολιτικό βάρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στις 6 Δεκεμβρίου, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Αν και οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί του στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, έχουν χτυπήσει την απόφαση, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Nikki Haley έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ήταν "το σωστό πράγμα", καθώς η Ιερουσαλήμ είναι αναμφισβήτητα η πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.