Back to top

Ανάκαμψη ρωσικού εμπορίου παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις

19/12/2017 - 10:57
 
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ άρχισαν να βελτιώνονται στις αρχές του 2017, παρά τους εμπορικούς φραγμούς από τις αμοιβαίες κυρώσεις που θεσπίστηκαν πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Το 2017, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας αυξήθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση, καταλήγοντας σε μια παρατεταμένη κάμψη », αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, το αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ των 26 χωρών εξακολουθεί να μειώνεται κατά 45% έναντι του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με Αναλυτές των Βρυξελλών.
 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Οι χώρες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 47% του ρωσικού διεθνούς εμπορίου, από τα μέσα του τρέχοντος έτους. "Η ΕΕ εξάγει ένα διαφοροποιημένο μίγμα κυρίως μεταποιημένων προϊόντων στη Ρωσία - μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, φάρμακα και γεωργικά προϊόντα διατροφής.
 
Οι ρωσικές εξαγωγές προς την ΕΕ κυριαρχούνται από τα ορυκτά καύσιμα, ακολουθούμενα από μέταλλα », αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι οι μαζικές εξαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία προς την ΕΕ ώθησαν το εμπορικό ισοζύγιο προς ένα σημαντικό ρωσικό πλεόνασμα.
 
Όσον αφορά τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση τέτοιων κατηγοριών ρωσικών εξαγωγών, όπως τα όπλα, ο εξοπλισμός διπλής χρήσης και οι καινοτόμες τεχνολογίες για την ανάπτυξη σκληρών πετρελαϊκών αποθεμάτων, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας μακροπρόθεσμα ".
 
Ωστόσο, ο άμεσος αντίκτυπος στον όγκο του εμπορίου είναι περιορισμένος και οι τρεις κατηγορίες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των ρωσικών εξαγωγών", αναφέρει η έκθεση. Οι σημαντικότεροι αντίκτυποι στο αμοιβαίο εμπόριο αναφέρθηκαν σύμφωνα με τα ρωσικά κατοπτρικά μέτρα που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο 2014, η οποία απαγόρευσε διάφορα γεωργικά και διατροφικά αγαθά της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι παραγωγοί τροφίμων στην ΕΕ έχουν προσαρμοστεί στην απαγόρευση να στραφούν σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας. Ωστόσο, ορισμένα μέλη έχουν πληγεί ιδιαίτερα.