Back to top

Έπιασε το στόχο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα

15/06/2018 - 12:53

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στον Μάιο στη ζώνη του ευρώ, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να σκαρφαλώσει ουσιαστικά στα επίπεδα που έχει θέσει ως επίσημο στόχο η ΕΚΤ, δηλαδή «κοντά στο 2%». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση ανήλθε στο 1,9% από 1,3% τον Απρίλιο και έναντι 1,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Συνολικά στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών διαμορφώθηκε στο 2% από 1,5% τον Απρίλιο και έναντι 1,6% ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφονται στην Ιρλανδία (0,7%) και στην Ελλάδα (0,8%). Αντιθέτως τα υψηλότερα παρατηρούνται στη Ρουμανία (4,6%) και την Εσθονία (3,1%).  

Σε σχέση με τον Απρίλιο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε μόλις σε ένα κράτος μέλος, έμεινε σταθερός σε ένα και επιταχύνθηκε σε 26 κράτη-μέλη. 

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση είχαν οι υπηρεσίες, προσθέτοντας 0,72 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι ενέργειας (+0,58 π.μ.), τροφίμων, αλκοολούχων, καπνού (+0,5 π.μ.) και μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (+0,08 π.μ.).