Τέλος στη φιλολογία σχετικά με το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις επιχείρησε να βάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων τονίζοντας όμως ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε πως σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές δεν θα αντιστραφούν».
Στο θέμα της εποπτεία που θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη αλλά εμείς ως ο μεγαλύτερος πιστωτής θα παρακολουθούμε». υπενθυμίζοντας ότι ο ESM κατέχει πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους.
Συμβαίνει άλλωστε με όλες τις χώρες που δανείζονται από τον Μηχανισμό, είπε ο επικεφαλής του ESM, επισημαίνοντας ωστόσο ότι βάσει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική μείωση του χρέους της «η παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο στενή». Ερωτηθεί αν εννοεί «ενισχυμένη παρακολούθηση», ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να υλοποιηθεί.
Ερωτηθείς για το ύψος που θα έπρεπε να φτάσει το ταμειακό απόθεμα προκειμένου η Ελλάδα να προστατευθεί απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιο πρέπει να είναι αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα είναι σημαντικό».
«Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Όμως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία», είπε ο επικεφαλής του ESM.
Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, γι’ αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας».
«Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.