Back to top

Πλημμύρισε το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη από κόσμο για τον Γέροντα “των δακρύων”

05/06/2018 - 20:40

Ανάρπαστο το βιβλίο που περιγράφει την ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Περισσσότεροι από 3.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στην παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ με τίτλο “Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός, 1.7.1921 – 1.7.2009”.

Το βιβλίο για τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, έχει ήδη κερδίσει το αναγνωστικό κοινό προχωρώντας κιόλας στην επόμενη έκδοση, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του βιβλίου αλλά και την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο του Μακαριστού Γέροντα.

Η βιωματική γραφή του συγγραφέα, η εμπειρία που απέκτησε δίπλα στον Γέροντα και η μελέτη της καθημερινότητας του μακαριστού Γέροντα, είναι μερικά από τα στοιχεία που Γέροντας Εφραίμ χρησιμοποίησε, για να μπορέσει να αποδώσει την προσωπικότητα μιας αγίας μορφής όπως ήταν ο Γέροντάς του .

Και αυτό φαίνεται ότι δεν άφησε ανέγγιχτο το αναγνωστικό κοινό, το οποίο ταξίδεψε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού. Διαβάζοντάς το, έζησε στιγμές μοναδικές του Γέροντα Ιωσήφ όπως περιγράφονται από τον συγγραφέα γεύτηκε στιγμές της ασκητικής του πορείας, των δοκιμασιών του, της ολοκληρωτικής του αφιέρωσης στον Θεό και κυρίως της εμπειρίας της Θείας Χάριτος που ήταν έντονη στον ενάρετο Γέροντα και που φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα της αδιάλλειπτης προσευχής του, της διαρκούς αυτομεμψίας του και των δακρύων του.

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου αυτού στη Θεσσαλονίκη ήταν μια εκδήλωση που απέδειξε περίτρανα την αγάπη και την ευγνομωσύνη προς το πρόσωπο του σεπτού Γέροντα όχι μόνο από τον κλήρο αλλά και από τον λαό που είχε γνωρίσει τον Γέροντα και είχε βοηθηθεί πνευματικά .

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου , τίμησαν την μνήμη του Γέροντα, που επάνδρωσε μοναστήρια του Άθωνα και μονές σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, 
οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέας, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρούσης κ. Αγαθόνικος και Αμορίου κ. Νικηφόρος. Εκπροσώπους έστειλαν οι Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Ιωάννης και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Παρευρέθηκαν επίσης οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. Ελισαίος, Αγ. Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρος, ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Αρχιμ. Θεόκλητος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Αρχιμ. Παντελεήμων, Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη Αρχιμ. Βαρθολομαίος, η Γερόντισσα Χριστοδούλη της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Βεροίας, η Γερόντισσα Ανυσία της Ιεράς Μονής Αναλήψεως των Σερρών, ο Γέρων Τιμόθεος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, πολλοί άλλοι κληρικοί, μοναχοί και μοναχές κ.άλ.

Παραβρέθηκαν επίσης η επικεφαλής του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βουλευτές, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών αρχών, και καθηγητές πανεπιστημίου .

 

 

Την εκδήλωση παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής της Α.Ε.Α.Θ. κ. Νίκος Κόϊος ο οποίος μεταξύ μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Κάθε βιβλίο αποτελεί πρόσκληση σε ένα ταξίδι. Ένα βιβλίο που καταγράφει την πορεία μίας προσωπικότητας της πολυτάραχης εποχής μας στην ζωή του Πνεύματος, μας προσκαλεί να ανεβούμε στο πλοίο που θα μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι πολυκύμαντο. Γιατί τέτοια είναι η ζωή των ανθρώπων που ερωτεύτηκαν την κατά Χριστόν τελειότητα και έταξαν όλες τους τις δυνάμεις στην εν Αγίω Πνεύματι απόκτησή της.”

 

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθηνε ο οικείος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος είπε συγκινημένος: “ Αν μπορούσατε να έρθετε στο βήμα που βρίσκομαι τώρα να δείτε την εικόνα αυτού του κόσμου που βρίσκεται απόψε εδώ, τότε θα καταλαβαίνατε πως νιώθω αυτή τη στιγμή . Νιώθω συνεργάτης της αποψινής αυτής πανδαισίας και γεμίζει η ψυχή μου διότι μαζευτήκαμε εδώ για έναν ενάρετο μοναχό, για έναν εργάτη της προσευχής και της άσκησης, έναν υπέρμαχο της υπακοής”

 

Η υφυπουργός κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που υπογράμμισε τη σημασία και την προσφορά του Γέροντα Ιωσήφ στον αθωνικό μοναχισμό αλλά και την Ελλάδα εξήρε την ταπεινή ζωή του Γέροντα “των δακρύων” όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά κι ενώ κάλεσε το κοινό να ανταποκριθεί στην πρόκληση να διαβάσει αυτό το βιβλίο συμπλήρωσε ότι είναι μεγάλη ευλογία να προσεγγίσει κανείς τον γενήτορα της Μονής Βατοπαιδίου μέσα από αυτό το πόνημα. Αναφέρθηκε μάλιστα στο άγιο Όρος που όπως είπε είναι ο Φάρος της Ορθοδοξίας

 

  

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος αναφέρθηκε στην πνευματική σχέση και σύνδεσμο του Γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη με τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, τον θαυμασμό του προς τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Γέροντα Αιμιλιανός για τη συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, τους ζήλευε για την άσκηση της υπακοής, της νοεράς εργασίας και για τον υπέρμετρο κόπο τους.

Ο π. Ελισσαίος υπογράμμισε την αγάπη και την ενθάρρυνση που έλαβε ο ίδιος από τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό κατά τα πρώτα βήματα του αγιορείτικου βίου του και τόνισε πως ο Γέροντας ήταν: πρακτικός και ασκητικός, ήξερε να οργανώσει από ένα κελλί μέχρι μία σκήτη και ένα μοναστήρι, είχε διοικητικό χάρισμα αφού γνώριζε ποιο ήταν το πρώτο και ποιο το δεύτερο, είχε πνευματική θεωρία, είχε υψηλό φρόνημα για την πνευματική ζωή, ήταν αυθεντικός και όχι αυταρχικός και πως ήταν καυσοκαλύβης, αφού όπως όλοι οι άγιοι, ότι δεν ήταν καλογερικό το εγκατέλειπε.

 Ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, π. Χρυσόστομος Παπαδάκης, ο οποίος έκανε διεξοδική και σε βάθος παρουσίαση και ανάλυση του τόμου, και βέβαια της οσιακής ζωής του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: 

“Χρέος ιερό ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο θα πληροφορούσε υπεύθυνα για την πολυκύμαντη ζωή του και θα προερχόταν από έγκυρη γραφίδα.
Δεν υπήρξε σπουδή. Ο χρόνος μέχρι να ‘έλθη το πλήρωμά του’ για την έκδοση, λειτούργησε ευεργετικά σε όλες τις φάσεις της συγγραφής. Όλες οι πηγές, γραπτές και προφορικές, είναι αξιόπιστες. Τίποτε το αμάρτυρο ή ανακριβές δεν υπάρχει. Ό,τι εγράφη, εγράφη με ένθεο φόβο και γνώμονα την αλήθεια.
Το από πάσης, λοιπόν, επόψεως άρτιο τής εκδόσεως, είναι καρπός ευλογημένου μόχθου του αγίου Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής του Βατοπαιδίου, ΠανοσιολογιωτάτουΑρχιμανδρίτου π. Εφραίμ.

 

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Αρχ. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ήταν μια απαίτηση, ανέφερε ο Γέρων Εφραίμ, του λαού του Θεού που γνώριζε τον Γέροντα Ιωσήφ, να πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση της βιογραφίας του. Και όπως τόνισε, εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο από μια υική υποχρέωση προς τον Γέροντα μας! 
Και άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, τους λόγους των πατέρων τους είθισται να τους μεταφέρουν τα πνευματικά τους τέκνα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευσεβείς πνευματικές καταβολές του Γέροντα Ιωσήφ από την οικογένειά του και την αγράμματη θεία του, Δέσποινα, που έκανε θαύματα.

Περιέγραψε επίσης το θαυμαστό σημείο της παρουσίας του Χριστού που έζησε ο δεκαπενταετής Σωκράτης, (το βαπτιστικό όνομα του Γέροντα Ιωσήφ), όταν μετά από παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας για την Μικρασιατική Καταστροφή και τους αλληλοσκοτωμούς που είδε, ένιωσε μια ιδιαίτερη δυσθυμία και πεσιμιστική διάθεση. Και τότε στο περίλυπο και προβληματισμένο παιδί εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και του είπε: Σωκράτη, τον άνθρωπο τον έπλασα αθάνατο!

Ήταν η εποχή που ο νεαρός Σωκράτης ετοιμαζόταν να πάει στα αδέλφιά του στην Αμερική για να σπουδάσει ηθοποιός στο Χόλιγουντ. Μετά όμως από αυτή τη θεοσημεία το εγκατέλειψε και δόθηκε στην προσευχή, στην αγάπη της φύσης, το ψάρεμα. Και μάλιστα χωρίς να έχει δει ποτέ μοναχό στη ζωή του, ήθελε και ο ίδιος να γίνει μοναχός. Έτσι, εξαφανίστηκε από το σπίτι του και άρχισε η πορεία του για να περιβληθεί το μοναχικό σχήμα.(Καθ’ όλο το διάστημα που απουσίαζε από το σπίτι του και μέχρι την εύρεσή του, μετά από εννέα μήνες, οι γονείς του του έκαναν μνημόσυνα).
Τελικά κατέληξε στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου η οποία διαθέτει μέρος του Τιμίου Σταυρού, το οποίο αφιέρωσε η ίδια η βασιλομήτωρ Αγία Ελένη όταν επέστρεφε από τα Ιεροσόλυμα. Όταν ο Σωκράτης προσκύνησε τον Σταυρό, ένα φως, μια φωτιά μπήκε μέσα στην καρδιά και άρχισε να κλαίει απαρηγόρητα. Και τότε, όπως έλεγε στα πνευματικά του τέκνα, ενεκρώθησαν όλα μέσα μου. Από εκείνη τη στιγμή έγινα μοναχός! 

Αργότερα ανεχώρησε για το Άγιον Όρος όπου φρόντισε να βρει ικανό πνευματικό δάσκαλο της νοεράς προσευχής. Έτσι ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής κατόπιν πνευματικής πληροφορίας τον δέχτηκε ως υποτακτικό του, χαρίζοντάς του και το όνομά του στην κουρά του ως μεγαλόσχημος.  Έτσι άρχισε η επίπονος, αλλά καρποφόρος μοναχική ζωή του Γέροντα Ιωσήφ, από την οποία δεν έλειψαν ούτε τα μαρτύρια, ούτε και οι συκοφαντίες. Όλα τα αντιμετώπισε με πνευματικό τρόπο και με θερμή προσευχή.

Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος πάντα ζητούσε από άλλους πατέρες όπως ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και ο Άγιος Παΐσιος πνευματικές συμβουλές και πληροφορίες για τις μεγάλες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει: Την επιστροφή του στην Κύπρο, τον γυρισμό στο Άγιον Όρος, την εγκατάσταση της συνοδείας του στη Μονή Βατοπαιδίου. 
Ως προς το τελευταίο, σημαντική ήταν η πληροφορία που μετέδωσε στον Γέροντα Ιωσήφ, η μακαριστή μοναχή Μαρία, γνωστή ως Ψηλή, ότι ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης αρκετά χρόνια πιο πριν της είχε πει ότι ο Γέρων Ιωσήφ θα είναι ο μελλοντικός αναμορφωτής της Μονής Βατοπαιδίου!

 

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ για την ζωή του Γέροντα Ιωσήφ το οποίο ήταν παραγωγή των πατέρων της Μονής Βατοπαιδίου και δεν αφήσε κανέναν ασυγκίνητο και αμέτοχο στο ταξίδι μιας ευλογημένης πνευματικής πορείας. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κύπρο την γενέτειρα του Γέροντος, στους Αγίους τόπους και στον Άθω, ενώ περίειχε πλούσιο αρχειακό υλικό φωτογραφίας και βίντεο πλαισιωμένο από αποσπάσματα από ομιλίες του Γέροντα Ιωσήφ οι οποίες έγιναν η αιτία να φορτισθεί συγκινισιακά το κλίμα.