Τη βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρία ονόματα: «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων την στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει ν’ αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».
«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους». Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο στα Σκόπια, εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η κυβερνητική πολιτική, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι πρόκειται για καλό συμβιβασμό, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν απ’ αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, και αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», καθώς η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ το «Μακεδονία του Βαρδάρη», από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Αν η ΝΔ έχει »κότσια», ας πει τα ονόματα»
Σχετικά με αυτό, όμως, σημείωσε ότι είναι όνομα που πρότειναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει «να είναι πιο σεμνοί». Ειδικότερα, κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα «κότσια» ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, υπογραμμίζοντας ότι «αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλ’ αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή».
Σε ό,τι αφορά στα εμπόδια που θέτουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και η εθνικιστική αντιπολίτευση, καθώς και στην υπερπλειοψηφία που απαιτείται για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών από το σκοπιανό Κοινοβούλιο, μπορούν, όπως είπε, να ξεπεραστούν με το δημοψήφισμα καθώς θα οφείλουν όσοι σήμερα αντιτίθενται να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία εφόσον επικυρώσει τη συμφωνία.
«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.