Ως «βάση διεφθαρμένων περιουσιακών στοιχείων» ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο χρησιμοποιείται το Λονδίνο, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που παρουσιάστηκε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Η χρήση του Λονδίνου ως βάση για τα διεφθαρμένα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, είναι τώρα ξεκάθαρα συνδεδεμένη με μια ευρύτερη ρωσική στρατηγική και έχει επιπλοκές στην εθνική μας ασφάλεια», αναφέρεται στην έκθεση των Βρετανών βουλευτών με τίτλο «Το χρυσάφι της Μόσχας: Ρωσική Διαφθορά στο Ην. Βασίλειο».
Τα περιουσιακά στοιχεία αποθηκεύονται και «ξεπλένονται» στο Λονδίνο, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν την καμπάνια του προέδρου Πούτιν προκειμένου να να ανατρέψει το παγκόσμιο σύστημα, να υπονομεύσει τους συμμάχους μας, και να εξαλείψει τα διεθνή δίκτυα που υποστηρίζουν την εξωτερική πολιτική του Ην. Βασιλείου, αναφέρει η έκθεση.
Τα στοιχεία της έρευνας υποστηρίζουν ότι η Downing Street έπρεπε να θέσει μια στρατηγική με μεγαλύτερη συνοχή και πρόληψη απέναντι στις δράσεις της Ρωσίας. «Το σύνολο της κυβέρνησης θα πρέπει να συντονίσει τα διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ην. Βασίλειο για να αντιμετωπίσει την επίθεση του ρωσικού κράτους», δηλώνεται στην έκθεση.
Η επιτροπή έκανε αρκετές προτάσεις που θεωρεί ότι μπορούν να ενισχύουν τις στρατηγικές κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτές περιλαμβάνουν, κατ’ αρχάς, την ενίσχυση των κυρώσεων σε άτομα που συνδέονται στενά με εχθρικά καθεστώτα. Επίσης, κάλεσε την επιτάχυνση της νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός μητρώου ιδιοκτησίας εταιρειών του εξωτερικού, που θα εκθέτει όσους αγοράζουν ακίνητα στη Βρετανία με χρήματα που προέρχονται από offshore εταιρείες.
Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου είναι τεταμένες, ειδικά μετά τον Μάρτιο, όταν ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος, Σεργκέι Σκριπάλ, και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στη Βρετανία, με ένα ρωσικής κατασκευής νευροτοξικό παράγοντα.
Αντιδρά η Τερέζα Μέι
Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης ροής κεφαλαίων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ύστερα από έκθεση βουλευτών σύμφωνα με την οποία το ρώσικο χρήμα που ξεπλένουν τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα πλήττει την εθνική ασφάλεια.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην παράνομη χρηματοδότηση και οι εγκληματίες δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν ότι θα καταδιώξουμε τους ίδιους, τις περιουσίες και τα χρήματά τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το βρώμικο χρήμα και αυτούς που ξεπλένουν χρήματα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε… για να πατάξουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλειά μας», δήλωσε.
Κρεμλίνο: Η Βρετανία στέλνει αρνητικό σήμα σε όλους τους επενδυτές
Οι ενέργειες του Λονδίνου και η έκθεση που συνέταξε περί «βρώμικου χρήματος» που προέρχεται από τη Ρωσία, δείχνει ότι από εδώ και στο εξής επενδυτές από άλλες χώρες που έχουν επενδύσει χρήματα στη βρετανική οικονομία μπορεί να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε επίσης ότι δεν αμφιβάλλει για το ότι οι επενδυτές από άλλες χώρες θα αδιαφορήσουν με αυτό που συνέβη.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο ρωσικός επιχειρηματικός κόσμος ανδρώθηκε, αναπτύχθηκε και ακολούθησε μια ειρηνική οικονομική επέκταση σε άλλες χώρες. «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε όπως και εσείς ότι άρχισε να εκδηλώνεται ένας μη φιλικός ανταγωνισμός, ένας αθέμιτος και μη νόμιμος ανταγωνισμός κατά παράβαση όλων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και αυτές οι πρωτοβουλίες πλήττουν τα συμφέροντα των εταιρειών μας» είπε ο Πεσκόφ.
Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων την χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ενός μη φιλικού και αθέμιτου ανταγωνισμού».
Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η Βρετανία αρνήθηκε να ανανεώσει την επιχειρηματική βίζα του Ρώσου επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η «μανία της ρωσοφοβίας»
Το Κρεμλίνο πιστεύει επίσης ότι η Βρετανία είναι εκείνη που πυροδότησε την «μανία της ρωσοφοβίας» με το περιστατικό του Σάλσμπερι.
«Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ρωσοφοβική μανία στην Μεγάλη Βρετανία η οποία -όπως είπε ο Πεσκόφ- εκτός του ότι εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, προκλήθηκε και από μια προβοκάτσια που διοργάνωσε η βρετανική πλευρά και έχω υπόψη μου την υπόθεση των Σκριπάλ».
Στις 4 Μαρτίου ο ηλικίας 66 ετών ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, δηλητηριάσθηκαν με νευροτοξικό παράγοντα. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η δηλητηριώδης ουσία προήλθε από την Ρωσία και κατηγόρησε την Μόσχα ως υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ. Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή.