Στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ένα ραντεβού με ενδιαφέρον παρασκήνιο.
Η συνάντηση των δύο αρχηγών γίνεται την στιγμή που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι χωρίς την απαγγελία κατηγορίας στις φυλακές της Αδριανούπολης ενώ παράλληλα η Τουρκία δοκιμάζει τις σχέσεις της με Τελ Αβιβ και Ουάσιγκτον μετά την ανάκληση των πρεσβευτών της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ λόγω της αιματοχυσίας στην Παλαιστίνη.
Το ραντεβού των στρατηγών έχει πλούσιο παρασκήνιο καθώς οι δύο κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν να δώσουν λύση στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μετά την αποτυχημένη «απαγκίστρωση» κατά τι πρώτες ώρες από τον Ταξίαρχο της Αλεξανδρούπολης που πήγε στην απέναντι πλευρά και γύρισε με άδεια χέρια, ακολούθησε η επικοινωνία Αποστολάκη-Ακάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος στρατηγός ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί πριν του απαντήσει την επόμενη ημέρα.
Το δεύτερο τηλέφωνο άργησε όμως καθώς κατέστη σαφές ότι οι Τουρκικές αρχές επιδίωξαν να αξιοποιήσουν πολιτικά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Επιβεβαίωση της βούλησης αυτής ήταν η ευθεία σύνδεση του θέματος από τον Ερντογάν στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τούσκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Αθήνα έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Το Τουρκικό «παιχνίδι» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που ο Έλληνας αρχηγός όταν άκουσε τον Τούρκο ομόλογό του να του λέει ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Τουρκία να απαντά ότι είναι καλύτερα η συνάντηση των να γίνει σε «ουδέτερο» έδαφος και όχι –παρά την πρόσκληση- στην Τουρκία. Ήταν η ημέρα που ο Χουλουσί Αάρ είχε τηλεφωνήσει στο ΓΕΕΘΑ για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πιλότου Μπαλταδώρου που χάθηκε με το Μιράζ που πλοηγούσε, στα νερά του Αιγαίου.
Στην νέα έδρα του ΝΑΤΟ πάντως κατά το κρίσιμο διήμερο (συνεδριάζει και η στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ) οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν να πουν και για τους -εν πλω- Τουρκικούς τσαμπουκάδες κοντά στα Ίμια, όσο και για τις ημέρες του θερινού μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο. Ο φόβος «υπερθέρμανσης» των υδάτων, από το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι γείτονες βαφτίζουν τις καλοκαιρινές πτήσεις των μαχητικών τους «εκπαίδευση» και όχι άσκηση ώστε έτσι να ξεπερνούν τους περιορισμούς του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ.