North Korea has announced that they will dismantle Nuclear Test Site this month, ahead of the big Summit Meeting on June 12th. Thank you, a very smart and gracious gesture!
Με το σύστημα του "μαστίγιου και καρότου" φάινεται ότι ο Ν.Τραμπ δίνει τον αγώνα για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου περιφερερειακά ώστε να βρεθεί τελικά να αντιμετωπίσει τον μοναδικό του στόχο την εμπορική αντιμετώπιση της Κίνας.
Ετσι δύο σημαντικούς συμμάχους για το Πεκίνο την Βόρεια Κορέα και το Ιράν προσπαθεί να τα "αδρανοποιήσει" ώστε απερίσπαστος να μπορέσει να κινηθεί κατά της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου.
Έτσι με έκπληξη είδαμε σήμερα τον Τραμπ να ευχαριστεί τον Κιμ της Βόρειας Κορέας για τη δέσμευσή της να κατεδαφίσει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της στα τέλη Μαΐου, απόφαση που ανακοίνωσε το Σάββατο η Πιονγιάνγκ, ενόψει της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
"Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα κατεδαφίσει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών αυτό τον μήνα, ενόψει της μεγάλης συνάντησης κορυφής στις 12 Ιουνίου. Ευχαριστούμε, μια πολύ έξυπνη και ευγενική χειρονομία", τόνισε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter.
Χθες το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει προγραμματίσει την κατεδάφιση του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της, μεταξύ της 23ης και της 25ης Μαΐου, στο πλαίσιο υλοποίησης της δέσμευσης της για την μη συνέχιση των πυρηνικών δοκιμών της.
Σύμφωνα με το KCNA, η κατεδάφιση του πεδίου πυρηνικών δοκιμών θα συμπεριλάβει την κατάρρευση όλων των υπόγειων στοών με ελεγχόμενες εκρήξεις, το κλείσιμο των εισόδων του, αλλά και την μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων παρατήρησης, των ερευνητικών υποδομών, αλλά και των σημείων ελέγχου ασφάλειας.
Στα τέλη Απριλίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει το τέλος των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, καθώς και το κλείσιμο του κύριου πεδίου δοκιμών.
Η "σειρά" του Ιράν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απόχωρήσει από την συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία , 5+1) και του Ιράν.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ για αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία την καθιστά περίπου νεκρή. Ωστόσο η απόφαση δεν ήταν μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι ο Τραμπ είχε κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως τη χειρότερη που υπήρξε ποτέ.
Και εδώ είναι που ίσως "πατήσει" ο Τραμπ. Πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Τράμπ δεν αναφέρθηκε μόνο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έκανε λόγο για αλλαγή καθεστώτος, μίλησε για το Ιράν ως απειλή για την περιοχή.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, το νέο κύμα αμερικανικών κυρώσεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην οικονομία του Ιράν.
Έτσι ίσως με απευθείας διαπραγματελυσεις ο Τραμπ θέλει να ανταλλάξει την "ζωή" του ιρανικού καθεσώτος με το πυρηνικό πρόγρμμα σε ένα αντιστοιχο με την Βόρεια Κορέα σύστημα.
Στο τέλος η Κίνα
Το οικονομικό κόστος ενός εμπορικού πολέμου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, από την σημερινή οικονομική αποτίμηση των αιτιών που προκαλούν την εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.
Από την εφαρμογή των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού θα πληγούν τόσο οι παραγωγοί στην πρωτογενή αλυσίδα παραγωγής προϊόντων, όσο και οι εμπορικές αλυσίδες που έχουν παγκόσμια δραστηριότητα.
Ο Τραμπ όμως δείχνει αποφασισμένος...