Back to top

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Λαζάρου στο Βουκουρέστι

26/10/2024 - 14:31

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου καθώς και την Τιμία Κάρα του Αγίου Λαζάρου που κόμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος προέστη στη σημερινή Θεία Λειτουργία και ομίλησε προς τους χιλιάδες πιστούς, οποίοι συγκεντρώθηκαν να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο.

Κατά την πομπή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, Προστάτη του Βουκουρεστίου, και την τελετή υποδοχής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Λαζάρου στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος απηύθυναν ομιλίες. «Ο άγιος και δίκαιος Λάζαρος, που αναστήθηκε από τον ίδιο τον Σωτήρα Χριστό, είναι ένα ισχυρό σύμβολο της νίκης επί του θανάτου και της απεριόριστης αγάπης του Θεού για τους ανθρώπους», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ. Όπως ανέφερε, ο Άγιος Δημήτριος ο Νέος και ο Άγιος και Δίκαιος Λάζαρος, είναι «ζωντανά παραδείγματα ευσπλαχνίας, πνευματικής θεραπείας και νίκης επί του πόνου και του θανάτου, τόσο απαραίτητα για τους πιστούς σε αυτούς τους καιρούς, που βιώνουν όλο και περισσότερα βάσανα», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Το προσκύνημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου του Νέου αποτελεί πράξη πίστης και ελπίδας και οι ευλογίες που απορρέουν από αυτά είναι επίγειες μαρτυρίες του έργου του Θεού». Με το θαύμα που έκανε, αναστώντας τον Λάζαρο την τέταρτη ημέρα μετά το θάνατό του, ο Κύριος Ιησούς Χριστός έδειξε ότι η επίγεια ζωή και η αιώνια ζωή είναι τα πολυτιμότερα δώρα που μπορεί να προσφερθεί στον άνθρωπο», τόνισε ο Πατριάρχης κ.κ.Δανιήλ. «Η εκκλησιαστική παράδοση μας λέει ότι μετά τη θαυματουργή ανάστασή του, ο Λάζαρος έγινε επίσκοπος στην Κύπρο, υπηρετώντας με αφοσίωση την Εκκλησία για πολλά χρόνια», εξήγησε ο Πατριάρχης. «Αυτή η μεταμόρφωσή του, από έναν άνθρωπο που γνώρισε τα βάσανα και τον θάνατο σε έναν αφοσιωμένο υπηρέτη του Χριστού και της Εκκλησίας Του, μας εμπνέει να επιζητούμε διαρκώς την πνευματική ανανέωση και τη βαθύτερη αφοσίωση στην υπηρεσία του Θεού και των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα των ασθενών», είπε.