Back to top

ΝΑΤΟ: Κρατά αποστάσεις στις προειδοποιήσεις Νασράλα κατά Κύπρου

24/06/2024 - 15:29

Με δυο προτάσεις και δυο ξεκάθαρα «ΔΕΝ», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μολονότι ταρακουνημένος απ’ τις προειδοποιήσεις Νασράλα εναντίον της Κύπρου, σπεύδει να ξεδιαλύνει δυο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να προστατεύσει την Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης απ’ τη Χεζμπολάχ και δεύτερον ότι δεν θα πρέπει καν να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Η Κύπρος δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε εικασίες, αλλά πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι είναι σημαντικό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Δηλώσεις, που προκάλεσαν την αντίδραση χρηστών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που με αναρτήσεις σχολιάζουν πως «Αυτό απάντησε ο Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί σε πιθανή επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο. Ούτε η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ανταποκρίθηκαν». Όσα ξεστόμισε ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης  εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στο Λίβανο, με τηλεοπτικά Μέσα, δημοσιογράφους και αναλυτές να προβάλλουν ωστόσο μια εικόνα μετρημένης αποκλιμάκωσης, μετά και τα κανάλια επικοινωνίας, που άνοιξαν – μέσω τρίτων - Λευκωσία και Χεζμπολάχ.Μετά την ομιλία του ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα… και τις απειλές προς την Κύπρο… υπάρχει αλληλεπίδραση, καθώς το κυπριακό κράτος επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις με τον Λίβανο. Πληροφορίες της εφημερίδας "Al Liwaa" κάνουν λόγο… για επίσκεψη Κύπριου απεσταλμένου στη Βηρυτό, σύντομα. Το τελευταίο δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα απ’ τη Λευκωσία, η οποία πέτυχε, ωστόσο, να πείσει, όπως όλα δείχνουν, τους φιλοϊρανούς μαχητές ότι όντως δεν προτίθεται να παραχωρήσει οποιαδήποτε υποδομή στο Ισραήλ ή να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στην όποια πολεμική σύρραξη της Μέσης Ανατολής.
Άπλετο χρόνο αφιερώνουν τα λιβανέζικα Δίκτυα και στο καθεστώς των Βάσεων, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν στο λαό πως μολονότι βρίσκονται στην Κύπρο, δεν διοικούνται από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Κι’ αυτό, γιατί απ’ το Ακρωτήρι απογειώθηκαν πολλάκις βρετανικά μαχητικά, που στόχευσαν τους Χούθι, στενούς συμμάχους και της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Στο κυπριακό έδαφος βρίσκονται δυο Βρετανικές Βάσεις… η μια εκ των οποίων προορίζεται για την πολεμική αεροπορία.  Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εξοπλισμού στο Τελ Αβίβ… και από αυτήν απογειώθηκαν αεροπλάνα, που έπληξαν τους Χούθι της Υεμένης. Αυτές οι δύο Βάσεις δεν υπόκεινται στον κυπριακό νόμο ή στις κρατικές Αρχές. Διευκρινίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι η Κύπρος δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια αντιπαράθεση, αλλά έχει συνάμα και τα χέρια της δεμένα, καθώς η Βρετανία, που θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο, είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, κι αυτό περιπλέκει, όπως λένε, την κατάσταση. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και δεσμεύεται στην Ευρώπη. Υπάρχουν, όμως, και σημαντικοί βρετανικοί κανόνες, στους οποίους εστιάζουν. Η Βρετανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση προς όλες. Και βάση της στρατιωτικής αλληλεγγύης…  πρέπει να συμμετέχουν μαζί της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πολιτικοί αναλυτές δίνουν μάλιστα απαντήσεις στο γιατί τώρα και ποιος ο στόχος των προειδοποιήσεων Νασράλα. Όπως υποδεικνύουν, η Κύπρος ήταν απλά μοχλός πίεσης προς το Ισραήλ, προκειμένου να μην τους σύρει σε έναν πόλεμο, τον οποίον φοβούνται. Και υπό αυτό το πρίσμα καλούν την κυβέρνηση του Λιβάνου να διαχωρίσει επισήμως της θέση της από αυτήν της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, πρέπει να συγκαλέσει τη κυβέρνηση… και να πει ότι δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Τουλάχιστον ότι δεν ευθύνεται, δεν υιοθετεί… αλλά αντιτίθεται σ’ αυτά που είπε ο Νασράλα για την Κύπρο. Και ως επίλογο, ο Άσαντ Μπισάρα έκανε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις Λευκωσίας – Βηρυτού, τα τελευταία 75 χρόνια.

ΠΗΓΗ alphanews.live