Η Κίνα έφτασε στο κατώφλι των 500 πυρηνικών κεφαλών. Και για πρώτη φορά θεωρείται ότι ορισμένες από αυτές τις συσκευές είναι τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους, σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό αποκάλυψε το SIPRI της Στοκχόλμης - το πιο έγκυρο ανεξάρτητο παρατηρητήριο εξοπλισμών - σε μια εις βάθος μελέτη που κυκλοφόρησε χθες και στην οποία παρέχεται μια ενημερωμένη απεικόνιση των ατομικών όπλων στον κόσμο. Η έκθεση διαπιστώνει ότι και τα εννέα κράτη με πυρηνικά όπλα -Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Λαϊκή Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) και Ισραήλ- συνέχισαν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα το 2023, και αρκετοί έχουν αναπτύξει νέα οπλικά συστήματα με πυρηνικό οπλισμό ή ικανότητα. Από το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα των 12.121 κεφαλών τον Ιανουάριο του 2024, περίπου 9.585 ήταν σε στρατιωτικά αποθέματα για πιθανή χρήση, ενώ 2.536 ήταν παροπλισμένες κεφαλές της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Σχεδόν όλες αυτές οι κεφαλές μέχρι χθες ανήκαν στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες από μόνες τους διαθέτουν σχεδόν 90 % ολόκληρου του οπλοστασίου), αλλά σήμερα για πρώτη φορά θεωρείται ότι όχι απλά ετοιμάζονται, αλλά ορισμένα είναι έτοιμα προς χρήση πυρηνικά όπλα και στην Κίνα. Το Πεκίνο επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Hans M. Kristensen, Συνεργάτης του Προγράμματος Όπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI και Διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικών Πληροφοριών της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). Εκτιμάται ότι ήταν 410 πριν από δώδεκα μήνες, σήμερα θα είχαν γίνει ήδη 500.
Και ανάλογα με το πώς θα αποφασίσει να δομήσει τις δυνάμεις της, η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) με τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.