Καταστροφικό χαρακτήρισε το χειρότερο σενάριο μίας πιθανής έκρηξης πυρηνικού όπλου σε τροχιά από τη Ρωσία ο διοικητής της στρατιωτικής διαστημικής διοίκησης της Γερμανίας, υποστράτηγος Μάικλ Τράουτ. Μιλώντας σε παράλληλη εκδήλωση του Συνεδρίου Ασφαλείας στο Μόναχο, ο Τράουτ ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν «περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις» όταν πρόκειται για αποκαλύψεις την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία θεωρείται πως αναπτύσσει κάποια μορφή αντιδορυφορικού πυρηνικού όπλου. Ακόμα κι αν μοιάζει με επιστημονική φαντασία δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν ένα τέτοιο διαστημικό όπλο είναι ένας επίγειος πύραυλος ή ένα στοχευμένος πυρηνικό διαστημόπλοιο ικανό να ισοπεδώσει δορυφόρους σε τροχιά. Το χειρότερο σενάριο μιας αδιάκριτης πυρηνικής έκρηξης στο διάστημα που εκπέμπει έναν δορυφορικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό σε χαμηλή τροχιά της γης θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε ο Τράουτ.
Οι επιπτώσεις μίας τέτοιας επίθεσης θα ήταν να μετατραπούν σε σκουπίδια χιλιάδες δορυφόροι που αναβοσβήνουν και βουίζουν ενώ είναι σε τροχιά, την ώρα που δημιουργούνται πυκνά πεδία συντριμμιών.Κανένας δεν θα επιζούσε μίας τέτοιας ενέργειας, κανένας δορυφόρος, ούτε κινεζικός, ούτε ρωσικός ή αμερικανικός ή ευρωπαϊκός, είπε ο Τράουτ. Εάν κάποιος κάνει λογικούς υπολογισμούς, δεν θα τολμούσε κανένας να οπλίσει τέτοιο όπλο στο διάστημα.
Ο Λούντβιχ Μούλερ, διοικητής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία εκτιναχθεί στο διάστημα και αποκλείσει τους εμπορικούς δορυφόρους, τότε να περιμένουμε ένα οικονομικό πλήγμα από τις τράπεζες μέχρι την ενέργεια, που θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Politico.
Η Γερμανία άνοιξε επίσημα τη διαστημική της διοίκηση πέρυσι, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο σε μία προσπάθεια να χτίσουν μία αξιόπιστη άμυνα τόσο της κυβερνητικής όσο και της εμπορικής υποδομής σε τροχιά.
Ενώ χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία προχωρούν γρήγορα την διαστημική τους τεχνολογία, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η προθυμία της να συνάψει στρατιωτικές αεροδιαστημικές συμφωνίες με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν την καθιστούν μία πιεστική απειλή.
Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν πως, παρά τις πληροφορίες, δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από το διάστημα.
«Αν και η επιδίωξη της Ρωσίας για την συγκεκριμένη ικανότητα είναι επικίνδυνη, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
«Δεν συζητάμε για ένα όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή στη Γη».