Ο ψυχίατρος και καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης αναλύει τη δράση της ναρκωτικής ουσίας «σίσα» και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί
Σε κωματώδη κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται η 16χρονη που έκανε κατανάλωση ναρκωτικού «σίσα» σε συνδυασμό με ένα κοκτέιλ ναρκωτικών.
Πρόκειται για ένα ναρκωτικό το οποίο έχει τραγικές επιπτώσεις στον οργανισμό και μπορεί δυστυχώς να βρεθεί πολύ εύκολα και να καταναλωθεί.
Ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και Ψυχίατρος μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς μπορεί κάποιος να βρει το συγκεκριμένο ναρκωτικό αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης και υπερκατανάλωσης.
«Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει ψυχιατρικούς λόγους για να δοκιμάσει τέτοιου είδους ουσίες. Αυτού του τύπου τα ναρκωτικά, τα λεγόμενα νέα συνθετικά ναρκωτικά, κυκλοφορούν και στην αγορά της Ελλάδας σε σημαντικό βαθμό μεταξύ νέων ατόμων. Ο λόγος που βρίσκονται πιο εύκολα σε αυτές τις ηλικίες είναι επειδή περιέχουν ψυχοδιεγερτικές ουσίες που έχουν ως βάση την αμφεταμίνη. Το σίσα χαρακτηρίζεται ως η κοκαΐνη των φτωχών και λέγεται έτσι επειδή είναι εύκολο και φθηνό στην παραγωγή. Κοστίζει στην αγορά πολύ φθηνά, μια δόση είναι μόλις μερικά ευρώ. Είναι κάτι δυστυχώς που οι νεαρές ηλικίες έχουν πρόσβαση αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα τοξικές και εθιστικές ουσίες.
Σχετικά με το τι συνέβη στην 16χρονη στον Βύρωνα και το ρεπορτάζ που έχει δει ο κ. Παπαζήσης, αναφέρει στο Newsbomb.gr: «Έχει γίνει ένα κοκτέιλ ουσιών μεταξύ των οποίων σίσα, αλκοόλ και φάρμακο που φέρνει εφορία, οπότε όταν χορηγούνται μαζί πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για τοξική βλάβη.
Ο Καθηγητής αναφέρει τους κινδύνους που προκαλεί το συγκεκριμένο ναρκωτικό:
«Το σίσα είναι διεγερτική ουσία, προκαλεί εγρήγορση, μια κινητοποίηση, ένα αίσθημα εφορίας αλλά ταυτόχρονα έχει παραισθησιογόνο δράση. Επίσης προκαλεί μειωμένη ανάγκη για ύπνο και για όλους αυτούς τους λόγους το χρησιμοποιούνε τα νεαρά άτομα… για ψυχολογικό σκοπό, για να χορεύουν ασταμάτητα πχ σε ολονύχτια πάρτι λόγω διεγερτικής ικανότητας.»
Ο ψυχίατρος τονίζει ότι «η βλάβη που προκαλούν στο εγκέφαλο αυτές οι συνθετικές χημικές ουσίες συμβαίνουν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μικρής διάρκειας χρήσης. Όταν γίνεται υπερκατανάλωση υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων»