Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής του κορονοϊού Pirola έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας. Για την πορεία του κορονοϊού και τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Έχουμε αυξημένα κρούσματα, αύξηση των εισαγωγών σε 730 την προηγούμενη εβδομάδα και 39 θανάτους που πάλι ο μέσος όρος ηλικίας είναι άνω των 80. Ποιοι προσέχουν επομένως για να προλάβουν τη σοβαρή νόσος και τον θάνατο; Κυρίως προσέχουν ηλικίες 70 ετών και άνω και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Προαιρετική είναι και η μάσκα αλλά καλό είναι να τη φοράνε αυτά τα άτομα. Προαιρετικός είναι και εμβολιασμός. Θα μας έρθουν και τα εμβόλια τα επικαιροποιημένα. Καλό είναι να μιλήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό αυτές ειδικά οι κατηγορίες οι 60 και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας, για να δουν ποιος είναι ο προγραμματισμός τους, αν πρέπει να λάβουν αυτό τον εμβολιασμό προαιρετικά για να μειώσουν την πιθανότητα για σοβαρή νόσηση», ανέφερε η κα. Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία της, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχουν και τα αντιιϊκά φάρμακα, τα οποία έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα, καθώς εάν κάποιος νοσήσει και διαγνωστεί πολύ γρήγορα θα έχει μειωμένη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση.
Σχετικά με την παραλλαγή “Pirola” σημείωσε ότι είναι μία παραλλαγή που ήρθε και στη χώρα μας, καθώς τα πρώτα 5 κρούσματα μόλις διαγνώστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ. «Επειδή έχει αρκετές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη που είναι βασική, ελέγχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την παθογονικότητά της, δηλαδή για το πόσο εύκολα μεταδίδεται και για το πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να κάνει ακόμα και στα άτομα που ήδη έχουν νοσήσει από άλλη υπερπαραγωγή ή έχουν ήδη εμβολιαστεί. Επομένως, ακόμα ελέγχουμε αυτή την υποπαραλλαγή παγκοσμίως κατά πόσο συνιστά κάτι διαφορετικό και ξεφεύγει από την ανοσία που ήδη έχουμε» τόνισε.
Για τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη χώρα μας, δήλασε ότι είχαμε και προηγουμένως, δηλαδή πριν από τις πλημμύρες. «Είχαμε περίπου 20 διαγνωστικά περιστατικά κατά μέσο όρο στη χώρα μας. Η λεπτοσπείρωση κυρίως είναι από τα τρωκτικά. Οφείλεται σε ένα μικρόβιο, δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μπορεί να είναι και ελαφριά η νόσηση όμως μπορεί να είναι και σοβαρή και να πεθάνει κάποιος ασθενής. Αυτό που προκαλεί είναι πυρετό, κακουχία, μπορεί να προκαλέσει όμως και ίκτερο και νεφρική ανεπάρκεια. Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε είναι τα πολύ κόκκινα μάτια».
«Πρέπει να προσέχουμε, να ντυνόμαστε κατάλληλα με ρούχα, γαλότσες, γάντια, όταν πρέπει να βρεθούμε σε χώρους με στάσιμα νερά ή χώρους που τρωκτικά γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν. Πρέπει επίσης να καλύπτουμε οποιαδήποτε πληγή έχουμε διότι μπορεί να μολυνθεί κάποιος και από την πληγή και από τον επιπεφυκότα, δηλαδή από τα μάτια του, από τη μύτη του, από το στόμα του, από οπουδήποτε», πρόσθεσε η κα Ψαλτοπούλου και συνέχισε:
«Να κάνουμε μυοκτονίες στις περιοχές, να απομακρύνουμε τα απορρίμματα και γενικά τα υπολείμματα τροφών και νερού στο χώρο μας. Να πλύνουμε τα χέρια μας και πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά από αυτές τις περιοχές. Όταν πρέπει να καταναλωθούν είναι καλύτερα να τα βράζουμε. Και επίσης ένα τελευταίο σημείο: να εμβολιάσουμε τα κατοικίδιά μας, έτσι ώστε να μειώσουμε όλη αυτή την εξάπλωση».