Οι κινήσεις του Κρεμλίνου και οι επαφές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να βρεθούν και αυτό το μήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τη συνάντηση του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να προβληματίζει ήδη τις δυτικές κυβερνήσεις. Η είδηση της επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία έγινε γνωστή χθες, Δευτέρα 4/9, με αμερικανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως στο «τραπέζι» θα πέσουν εξοπλιστικά ζητήματα.
Ο απομονωμένος ηγέτης της Βορείου Κορέας φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει οπλισμό στη Μόσχα, ώστε να συνδράμει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικών Υποθέσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις «προχωρούν ενεργά», μετά και από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλιο.
«Έχουμε πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένει οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν σε διπλωματικό επίπεδο ηγετών στη Ρωσία» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου Αντριάν Γουάτσον σε ανακοίνωσή της.
Η Γουάτσον δεν αναφέρθηκε στο χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης, με ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ να επικαλούνται, ωστόσο, πηγές που εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός. «Παρακολουθούμε στενά το ενδεχόμενο ο Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφτεί τη Ρωσία σύντομα» τόνισε με τη σειρά της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Το CNNi έχει ζητήσει σχόλιο από τη Ρωσική πρεσβεία στη Ουάσινγκτον επί του ζητήματος, χωρίς να έχει λάβει ακόμη κάποια απάντηση.
To Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.
Οι New York Times, που μετέδωσαν και πρώτοι την είδηση, έγραφαν χθες, Δευτέρα 4/9, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο campus πανεπιστημίου στην ανατολική πόλη του Βλαδιβοστόκ, όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το ανατολικό οικονομικό φόρουμ από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Το τετ-α-τετ αυτό δεν θα είναι το πρώτο των δύο ηγετών: ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ταξιδέψει και το 2019 στο Βλαδιβοστόκ με το πράσινο τεθωρακισμένο τρένο του.
Οι πληροφορίες για τη συνάντηση αυτή έρχονται ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για τη συνδρομή της Βόρειας Κορέας στα στρατιωτικά ζητήματα της Ρωσίας -κάτι που παραβιάζει τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας.
Μάλιστα, στις αρχές του μήνα, το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις σε τρεις οντότητες, που φέρονται να εμπλέκονται σε πωλήσεις όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.
Μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του Πούτιν θα έδινε στη Βόρεια Κορέα σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Η προσέγγιση του Κρεμλίνου στην Πιονγιάνγκ δείχνει, κατά ορισμένους αναλυτές, ότι η Μόσχα δυσκολεύεται να διασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συνέχιση της σύρραξης μέσω της εγχώριας παραγωγής της αλλά και των λιγοστών πλέον συμμάχων της χώρας.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας υποστήριξε τη Δευτέρα ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού πρότεινε κοινά ναυτικά γυμνάσια μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.
Αναλυτές ανησυχούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική συνδρομή στην Πιονγιάνγκ, όποτε εκείνη τη χρειαστεί.
Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει να παράσχει γνώσεις τεχνολογίας όπλων στη Βόρεια Κορέα -κάτι που ενδεχομένως θα επιτρέψει στον Κιμ Γιονγκ Ουν να αναπτύξει περαιτέρω το πυρηνικό του πρόγραμμα. Όπως γράφει το BBC, όμως, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων σε αυτή τη φάση να είναι περισσότερο μεταβατική παρά στρατηγική.
Και αυτό γιατί σε αυτή τη φάση η Ρωσία χρειάζεται όπλα και η Βόρεια Κορέα χρήματα και φαγητό.
Θα πραγματοποιηθεί, όμως, τελικά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών;
Ο Τζον Έβεραρντ, πρέσβης της Βρετανίας στη Βόρεια Κορέα από το 2006 έως το 2008, δεν είναι πλέον τόσο σίγουρος.
«Η δημοσιότητα που έχει λάβει η συνάντηση αυτή ενδεχομένως να αποτελέσει λόγο να μην πραγματοποιηθεί τελικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Και συνέχισε:
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σχεδόν παρανοϊκός όσον αφορά στην προσωπική του ασφάλεια. Κάνει τα πάντα για να κρατά τις κινήσεις του μυστικές και αν είναι γνωστό ότι θα ταξιδέψει στο Βλαδιβοστόκ για επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν, το πιθανότερο είναι να ακυρώσει τη συνάντηση».
Κλείνοντας ο Έβεραρντ τόνισε πως η Πιονγιάνγκ γνωρίζει ότι η Μόσχα είναι πλέον απελπισμένη και χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό και δεν αποκλείεται να ζητήσει ένα… αστρονομικό ποσό από τη Μόσχα για να «κλειδώσει» κάποια συμφωνία.