Στο Βιετνάμ υπάρχει έλλειψη γυναικών. Το γεγονός αποτελεί πλέον θέμα μεταξύ των μητέρων που συναντιούνται και μιλάνε για τα παιδιά τους. Πριν από μερικά χρόνια μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους ήταν ότι μια κόρη 20 ή 25 ετών δεν είχε ακόμη παντρευτεί. Σήμερα η ανησυχία των μητέρων αφορά ολοένα περισσότερο τους γιους τους. Είναι η εκπαίδευσή τους αρκετή; Κερδίζουν αρκετά χρήματα; Ξέρουν να συμπεριφέρεται; Αν όχι, οι προοπτικές τους να βρουν γυναίκα μειώνονται.
Στο Βιετνάμ υπάρχουν 1,2 εκατομμύριο περισσότερα αγόρια απ' ό,τι κορίτσια ηλικίας μέχρι 19 ετών σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2019. Λίγες άλλες χώρες έχουν τέτοια ανισότητα μεταξύ των φύλων όπως το Βιετνάμ. Η Κίνα και η Ινδία είναι κάποιες από αυτές. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Γιατί υπάρχουν περισσότερα αγόρια από κορίτσια
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τα δυο φύλα, η τάση αυτή καταρχάς είναι αποτέλεσμα της προτίμησης της κοινωνίας στα αγόρια. Παραδοσιακά, τα κορίτσια μετράνε λιγότερο από τα αγόρια. Ο κομφουκιανισμός, ο οποίος κυριαρχεί στο Βιετνάμ, υποστηρίζει τους αυστηρά διαχωρισμένους ρόλους των δυο φύλων και την υποταγή των γυναικών στους άνδρες. Εκτός αυτού οι γονείς εξαρτώνται από τους γιους τους για να τους συντηρηθούν στα γεράματα, γεγονός που τους κάνει να προτιμούν τα αγόρια.
Τρίτον, οι πολιτικές για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού έχουν επίσης παίξει τον δικό τους ρόλο. Στο Βιετνάμ παρατηρείται αύξηση των εκτρώσεων θηλυκών εμβρύων, κυρίως στη δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη.
1 στους 10 άνδρες δεν θα βρίσκει σύζυγο
Η Κουάτ Του Χονγκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Ανάπτυξης στο Ανόι, σε συνέντευξή της στην DW εξηγεί πώς εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων «οι γυναίκες στο Βιετνάμ βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για να αποκτήσουν γιο. Αν δεν το καταφέρουν, οι σύζυγοι και οι οικογένειές τους είναι πιθανό να τους φέρονται άσχημα, κυρίως στην επαρχία».
Σύμφωνα με ειδικούς, η πληθυσμιακή ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων θα συνεχίσει να αυξάνεται στο Βιετνάμ, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να την αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ομάδα των ανδρών μεταξύ 20-39 ετών θα αυξηθεί από 3,5% σήμερα σε 10% μέχρι το 2059. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δέκα άνδρες σε ηλικία γάμου δεν θα μπορεί να βρει σύζυγο.
Σύμφωνα με την Κουάτ Του Χονγκ πρέπει να ληφθούν συντονισμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Χρειάζονται νόμοι, εκπαίδευση και ισχυρότερο κράτος πρόνοιας. Το 2006 και το 2013 το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την απαγόρευση των διακρίσεων μεταξύ των δυο φύλων.
Πάντως κάτι φαίνεται να αλλάζει στο Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει την ισότητα των φύλων», λέει η Κουάτ Του Χονγκ. Η ευαισθητοποίηση για το θέμα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Όπως συμπληρώνει: «Σήμερα οι άνθρωποι ξέρουν ότι η ισότητα των φύλων είναι κάτι καλό, αλλά η κουλτούρα και η παράδοση είναι ακόμη πολύ ισχυρά». Παρά τα όποια εμπόδια πάντως, η ίδια εκτιμά πως καταγράφεται πια μια αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πηγή: Deutsche Welle