Back to top

Ρωσία: Νεκρός ο Πριγκόζιν - Ποιος ήταν ο άνθρωπος που απείλησε το Κρεμλίνο

24/08/2023 - 11:50

Ήταν το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν. Ο άνθρωπος που είχε το προσωνύμιο «Ο σεφ του Κρεμλίνου». Ο άνθρωπος που εν μια νυκτί έδειξε αγνωμοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο και σόκαρε τον πλανήτη με την απόφασή του να καταλλήσει την κυβέρνηση της χώρας. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της ομάδας Wagner, είναι νεκρός.

Τo πρακτορείο ειδήσεων RIA το βράδυ της Τετάρτης μετέδωσε πως το αεροπλάνο, τύπου Embraer Legacy 600, μετέφερε 10 ανθρώπους και κατέπεσε στo χωριό Kuzhenkino στην επαρχία Tver. Την είδηση επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Ο Πριγκόζιν ήταν το VIP πρόσωπο της πτήσης.

«Υπήρχαν 10 άτομα στο αεροσκάφος, τρία εκ των οποίων μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί», αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το μοιραίο αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση από την Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη, πόλη στην οποία βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Wagner.

Ποιος ήταν ο «σεφ του Κρεμλίνου»

Γεννημένος στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, στη Σοβιετική Ένωση το 1961, ο Πριγκόζιν πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.  Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ο Πριγκόζιν άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Είπε στους New York Times το 2018: «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του». Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις. 

Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Μετά την επιτυχία πολλών καταστημάτων, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας. Αυτό τον ώθησε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.

Τελικά ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.

Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι σπάνιες.

Η θρυλική ομάδα Wagner

Ο Πριγκόζιν είχε από καιρό διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με τη Wagner και είχε απειλήσει να μηνύσει δημοσιογράφους που ανέφεραν τη συμμετοχή του στην ομάδα.

Η ομάδα απέκτησε τη φήμη ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του ρωσικού στρατού, αφήνοντας ένα ίχνος ωμής βίας, βιασμών και εγκλημάτων πολέμου στο πέρασμά της. Για χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να αναγνωρίσει την ύπαρξη της ομάδας.

Η πρώτη ανάπτυξη της Wagner ήταν στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία το 2014 - όπου βοήθησε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές ομάδες που πολεμούσαν τη νέα κυβέρνηση της χώρας μετά την επανάσταση του 2013 που ανέτρεψε τον φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο.

Από τότε πήγαν στη Λιβύη - πολεμώντας για τον πολέμαρχο Khalifa Haftar εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας - και στη Συρία, μαζί με τις δυνάμεις του δικτάτορα Bashar al-Assad.

Αναπτύχθηκαν επίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου κατηγορήθηκαν για βιασμούς, ληστείες και βασανιστήρια εναντίον άοπλων πολιτών, και επί του παρόντος αναπτύσσονται στο Μάλι, όπου κατηγορούνται για σφαγή αμάχων.

Το χρονικό της «ανταρσίας»

Στις 29 Ιουνίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε αντιμέτωπος με την σοβαρότερη πρόκληση από την ημέρα που διέταξε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν και οι άνδρες του προχώρησαν σε «ανταρσία» κατά του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, απαιτώντας μάλιστα την απομάκρυνση του ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλων αξιωματούχων.

Αφού έκαναν κατάληψη σε ρωσική βάση του Ροστόφ, συνέχισαν με κατεύθυνση τη Μόσχα.

Αν και αρχικά ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας είχε αφήσει αιχμές κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, στη συνέχεια δήλωσε ότι η παρέλαση ήταν ουσιαστικά «πορεία διαμαρτυρίας» καθώς όπως ισχυριζόταν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε πάψει να στέλνει πυρομαχικά στις μονάδες του που μαχονταν στην Ουκρανία.

«Σκοπός μου ήταν να μην διαλυθεί η Βάγκνερ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν.

Οι ενέργειες του Πριγκόζιν εξόργισαν τον Πούτιν ο οποίος σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό είχε ξεκαθαρίσει ότι όσοι οργάνωσαν την «ανταρσία» θα τιμωρηθούν. Παράλληλα όμως ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρησε «ήρωες» τους άνδρες της Βάγκνερ, καλώντας τους να μην υπακούσουν στις εντολές του αρχηγού τους. Επιπλέον τους υποσχέθηκε ότι όλοι τους θα αποκατασταθούν επαγγελματικά μέσω συμβολαίων με το Υπουργείο Άμυνας.

Αφού αποκλιμακώθηκε η κρίση ανάμεσα στην Βάγκνερ και το Κρεμλίνο, οι περισσότεροι μισθοφόροι μαζί με τον αρχηγό τους εξορίστηκαν προσωρινά στη Λευκορωσία.

Εκεί, στελέχη της ομάδας ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με τις «ευλογίες» του προέδρου Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διευθέτηση της κρίσης Πούτιν - Πριγκόζιν.

Μάλιστα ο Λουκασένκο είχε διαβεβαιώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει κανένα λόγο να σκοτώσει τον πρώην «σεφ» του Κρεμλίνου.

Τους τελευταίους δύο μήνες ουδείς γνώριζε για το που βρισκόταν ο Πριγκόζιν. Χρήστες του διαδικτύου ανέφεραν ότι υπήρχαν βίντεο που τον έδειχναν να έχει επιστρέψει στη Ρωσία. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι ταξίδεψε στην Αφρική και συγκεκριμένα στον Νίγηρα προκειμένου να υποστηρίξει την Χούντα που κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει που ήταν έως τώρα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.